Ostlig vind kan öka risken för olja i Abbekås

Abbekås hamn

Abbekås hamnchef Åke Åkesson önskar helst att oljan inte kommer in mot land, utan kan samlas upp ute till sjöss. Foto: Arkiv

ABBEKÅS. Kustbevakningen påbörjade under fredagen i förra veckan arbetet med att lokalisera ett oljeutsläpp i havet utanför Ystad. Nu, tre dagar senare, har ännu ingen olja hittats. I Abbekås är hamnchef Åke Åkesson orolig över att ändringen i vindriktningen gör det möjligt att den försvunna oljan drar in i Abbekås hamn.

Under fredagsmorgonen upptäcktes ett oljeutsläpp i Östersjön utanför Ystad. Kustbevakningen skickade två fartyg för att lokalisera utsläppet men har ännu inte lyckats hitta något. Ystads kommun uppmuntrar allmänheten att höra av sig till Kustbevakningen eller SOS Alarms informationsnummer vid upptäckt av olja vid hav och strand.

Än så länge har ingen olja synts till i Abbekås men hamnchef Åke Åkesson oroar sig över att vinden nu ändrat riktning till ostlig, vilket innebär en ökad risk att oljan kan ta sig in i hamnen.

– Visst är man lite orolig när man tänker på vad som eventuellt kan hända ifall det här skitet skulle komma hit och gå in i hamnen. Även om det landar på stranden så kan det här bli en jobbig historia, säger Åke Åkesson.

Oljeutsläpp kan ibland vara svåra att upptäcka då typen av olja samt väder och vattentemperatur påverkar hur oljan rör sig, enligt SVT Skåne. Något Åke Åkesson är väl medveten om och berättar att oljan ibland kan sjunka ner till botten, eller så ligger den och flyter på vattenytan.

Har du hört något från Kustbevakningen?

– Nej, jag har inte hört av dem än så länge faktiskt, säger Åke Åkesson.

Allmänheten uppmuntras av Ystads kommun att höra av sig på följande nummer vid upphittad olja:

På land, till SOS Alarms informationsnummer: 113 13
Till havs, till kustbevakningen: 0776-70 60 00

Text: Andreas Persson