Bachelor 2.0 – nytt format men samma daterade kvinnosyn

Mängden realityserier på tv har ökat explosionsartat under 2000-talet. Foto: flickr


Mängden realityserier på tv har ökat explosionartat under 2000-talet. Foto: Flickr

KRÖNIKA. Tårar, tatueringar och två ungkarlar. Årets säsong av Bachelor är igång och de exekutiva cheferna på TV4 gråter hela vägen till banken. Skurupspostens krönikör Annie Hansson djupdyker i det just nu hetaste på realityhimlen. 

Hösten är oundvikligen här igen, och traditionsenligt fyller svenska realitysåpor som Bonde söker fru, Paradise hotel och Bachelor tv-tablån.

I år avslöjade programledare Malin Stenbäck ”den största överraskningen i Bachelors historia”, vilket visade sig vara ”Felix, två meter lång och ingenjör”. Men ingenting kan dölja det faktum att Bachelor fortfarande andas 50-tal och stereotypa könsroller. Machomannen får på bästa sändningstid göra comeback i tv-rutan. Och som han gör det.

Den sedan tidigare utvalda bachelorn, småbarnspappan Simon Hermansson, har på bara några veckor genererat mängder med rubriker. Hans numera väl omskrivna citat ”jag möblerade om i hotellrummet” måste gett produktionen rysningar av välbehag. Det är för bra för att kunna vara iscensatt.

För den oinvigda handlade det alltså inte om att Simon ville göra hotellrummet lite mer hemtrevligt genom att hotta upp det med nya dukar, eller skapa fler öppna ytor. Nej nej, det här var den fullkomligt logiska reaktionen på att få reda på att han inte var ensam Bachelor i år.

Att 20 tjejer ska tävla om samma kille må gå an, men att få lite manlig konkurrens; där går gränsen. Då går väl alla lös på inredningen?

När ryktet sedan går att Simon planerar att tatuera in en nunna med igensydd mun, måste topplocket gått hos samtliga med högre befattning på kanalen. Bingo!

Hans förklaring att tatueringen ska symbolisera hans kamp mot psykisk ohälsa köptes inte av kärlekssökande Amanda Koskela, som helt sonika kom till rosceremonin med sminkade stygn över munnen. Synd att inte fler av tjejerna backade henne i det.

I en samtid där systerskap och Me Too fått en självklar plats i samhällsdebatten, reduceras Simons val av tatuering till en debatt om valfrihet. Men att en snart 30 år gammal man ens kan tänka tanken att tatuera in något så stötande som en kvinna med igensydd mun på sin kropp, utan att ha ägnat en sekund åt att reflektera över hur det ser ut, vittnar om att vi fortsatt har en lång väg kvar innan vi får ett jämställt samhälle.

Situationen blir om möjligt ännu sunkigare när Simon Hermansson går ut med att han startat en hämndpodd, för att ge svar på tal på allt som händer under säsongen. Det pratas om el-vispar, en typ av kyssteknik som ingen över 15 bör använda sig av, och tjejer upptryckta mot husfasader. Ridå. Årets macho-bachelor måste vara en guldkalv för produktionen.

Dock kan man fundera på om valet att ta in en till bachelor var planerat sedan tidigare, eller om TV4 helt enkelt ville försäkra sig om att inte två tredjedelar av tjejerna hoppar av innan säsongen ens kommit igång.

När bachelor nummer två, Felix Almsved, kommer in behöver han inte göra mycket mer än att le och verka något så när intresserad för att vinna tjejernas uppskattning. Att fler tjejer än en får möjlighet att gå på dejt verkar också vara ett vinnande koncept. Vem hade kunnat ana att man måste intressera sig för någon än annan sig själv för att kärlek ska kunna uppstå?

Annie

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Annie Hansson

Texten är kommenterande. Skribenten svarar själv för ställningstagande.