Rekordmycket must i Skurup

DSCF0799

SKURUP. I höst har föreningen Mer must i Skurup pressat 1600 liter must. Det är nästan tre gånger så mycket som förra året. 

– Mängden är jättebra. Säsongsavslutningen på Svaneholm var oerhört lyckad. Pressarna var oavbrutet igång under hela dagen, säger Robert Aveling. Han är projektledare för Mer must i Skurup.

I år har det varit tre musttillfällen, det första var på skolan i Västra Vemmenhög och det andra i Hörte hamn. I söndags var säsongsavslutningen på Svaneholms slott och där pressades cirka 600 liter must. Det är lika mycket som det totalt pressades förra året.
Den här hösten blir det alltså inga fler musttillfällen med Mer must i Skurup. Om man fortfarande har äpplen hemma säger Robert Aveling att man kan åka till lokala musterier med dem. Själv tänker han inte musta mer i år.

– Nu ska jag brygga öl inför jul.

Att musta äpplen var något som Robert Aveling började göra hemma. Han har tre äppelträd på sin tomt men de är enligt honom inte goda att äta. Därför köpte han en handpress och började pressa äpplena till must. Resultatet gladde honom och han tog med sig handpressen till Slimminge byalag. Det var dock inget lyckat tilltag.

– Att pressa med handpress var tungt. Det kom inte så många men vi ville göra något större. Så när det var dags att söka bidrag till byalaget sökte vi för att köpa två hydropressar och de pengarna fick vi.

DSCF0785

Till vardags säljer Robert Aveling vitvaror i Skurup.

Hydropressarna köptes in under våren 2017 och då kunde byalaget börja med att pressa rabarber. När hösten kom var det dags för äppelmust. Robert Aveling minns dock första musttillfället som mindre lyckat. Det var i Slimminge i oktober förra året.

– Det regnade och kom bara fyra personer på hela dagen, säger han.

Nästa projekt för Mer must i Skurup är att tillvara på äppelresterna som blir av mustningen. En del av restprodukterna har i år gått till grisfoder. I framtiden vill de torka äppelresterna och göra till mjöl.

– I och med att det är torkat är det smakrikt. Det går att ha i müsli, i brödbak eller i sockerkakan. Förhoppningsvis kan vi i framtiden få till en lokal marknad för äppelrestproduktion, säger Robert Aveling.

Text: Arvid Brandström
Foto: Arvid Brandström

Läs mer om mustningen i Skurup här!