Domen mot Maya Livs-rånarna överklagas

Maya Livs ligger i Skurups centrum.

Maya Livs ligger i Skurups centrum.

Domen mot två personer för rånet mot Maya Livs på Kyrkogatan i Skurup, kom den 11 augusti. Nu har både försvaret och åklagaren överklagat domen till hovrätten i Malmö.

Det var den 18 april som livsmedelsbutiken Maya Livs rånades av fem maskerade personer. Två personer, 18 och 26år, dömdes i Ystad Tingsrätt till ett respektive två års fängelse med utvisning som följd. De tre andra har polisen inte funnit.

Tobias Guldstrand, som är försvarsadvokat till en av de dömda, är förtegen om detaljerna kring fallet och kan inte uttala sig utan godkännande från sin klient. Åklagarens överklagan förvånar honom inte.

– Det tror jag är ett direkt utslag av min huvudmans överklagan, säger han.

Emma Adolfsson, som är kammaråklagare i ärendet, bekräftar att deras överklagan är en reaktion på försvarets agerande.

– Ganska ofta är det så att du yrkar på högre straff i tingsrätten, men nöjer dig med om det blir en dömande dom. Så när försvaret sedan överklagar till hovrätten gör man också en anslutningsklagan med yrkan på de straff som nämnts tidigare i tingsrätten.

Tobias Guldstrand är dock positiv.

– Vi hade inte skickat in en överklagan om vi inte förväntade oss en förändring.

Rickard Bauhn, försvarsadvokat till den andra personen som dömts, hänvisar till sekretess och vill inte kommentera sin klients hållning. När det gäller tiden för ett beslut från hovrätten säger han att det kan dröja.

– Ingen av de åtalade är ju häktade i dagsläget, så då blir det när hovrätten får tid. Det kan bli innan jul, men det kan också bli efter, säger Rickard Bauhn.

Det är vid tiotiden på rånkvällen som ett första vittne lägger märke till en guldfärgad Mitsubishi som stannar på Mackleangatan i centrala Skurup, enligt förundersökningsprotokollet. Det sitter flera personer i bilen. Vittnet ser hur de tejpar för registreringsskylten.

Kort därefter dyker samma bil upp framför Maya Livs. Registreringsskyltarna är nu ordentligt täckta. Dottern till butiksägaren, som varit och hjälpt sin pappa på kvällen, lägger märke till bilen när hon lämnar butiken strax efter tio.

Strax efter att dottern lämnat platsen kliver det ut fem personer från bilen. Två går direkt in i affären, medan de andra väntar utanför innan de också går in.

Butiksägaren sitter på kontoret och betalar fakturor när han ser den första maskerade personen på övervakningskameran. Kort därefter får han ett slag i ansiktet. Den maskerade tar sedan strypgrepp på honom och håller kvar honom i stolen.

En andra gärningsperson ställer sig bredvid och riktar en pistol mot butiksinnehavarens huvud. Rånaren tar hans mobil. En tredje maskerad person står samtidigt vid kontorets ingång med ett påkliknande tillhygge.

Rånarna får med sig två säckar med cigaretter och snus till ett värde av drygt 33 000, och en mindre summa kontanter.

När gärningsmännen lämnat platsen försöker ägaren först ringa polisen på sin gamla telefon, men inser att den är urladdad och springer ut på gatan istället för att hitta hjälp.

Senare på kvällen hittar polisens insatsstyrka rånarbilen på parkeringen utanför Svaneholms Slott. I det närliggande området påträffas även de två dömda, som grips kvart över elva.

Ägaren av butiken har på grund sitt försämrade psykiska mående inte kunnat jobba mer än ett par timmar per dag sen det som hände i våras. Han vill heller inte uttala sig så länge det är ett pågående ärende i hovrätten.

Text: Robert Olsson
Foto: Polisen