KAMPEN OM SKURUP: Osäker framtid för kommunens yngsta parti

Bildtext: Sven Rosengren må vara besviken över Skurupspartiets låga valresultat. Men han tror fortfarande det har en funktion att fylla i kommunpolitiken.

Sven Rosengren, ordförande i Skurupspartiet, må vara besviken över Skurupspartiets låga valresultat. Men han tror fortfarande att det har en funktion att fylla i kommunpolitiken.

SKURUP. Kompromissvilliga men nästintill utestängda. Med ett mandat är Skurupspartiet nykomlingarna i Skurups kommunfullmäktige. Nu hoppas partiet på inflytande i ett borgerligt kommunstyre.

Efter att väljarna sagt sitt under valdagen kunde Skurups yngsta parti glädjas åt ett mandat i kommunfullmäktige. I ett snårigt politiskt läge där tydliga majoriteter saknas räknas vartenda mandat. Men många partier är skeptiska mot Skurupspartiet, trots deras uttryckta samarbetsvilja.

Efter 33 år som ordförande för Liberalerna i Skurup lämnade Sven Rosenberg för Skurupspartiet. Hans syn på integration och ensamkommande skar sig med partilinjen. Med sitt nya parti hoppas han kunna förändra kommunens budgetprioriteringar. Skatterna ska vara låga och politikerarvodena ska ner. Breda överenskommelser och kompromiss är vägen fram.

– Vi har ingen icke-förhandlingsbar fråga, säger Sven Rosengren ordförande för SkurupsPartiet.

Socialdemokraternas partiordförande och nuvarande ordförande för kommunstyrelsen Magnus Alm säger blankt nej till ett samarbete.

– Skurupspartiets enda mandat ger ingenting. Vi har ingen gemensam värdegrund, säger Magnus Alm.

Magnus Alm hoppas samla en stor minoritet i mitten och på så sätt sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande. Sven Rosengren å sin sida utesluter inte ett samarbete med Socialdemokraterna. Han medger att det har skurit sig ibland när det kommer till frågor om nyanlända och integration.

– Jag förstår inte vad de menar med värdegrund. Jag tycker vi ska våga prata om allt. Man kan inte bara blunda för de problem vi har. Jag tycker att partierna ska samarbeta för att lösa dem, säger han.

Även om Sven Rosengren inte utesluter något riktar han tydligt blicken åt höger. Moderaterna har sträckt ut en hand, men som det ser ut nu väljer Sven Rosengren att avvakta. Han tror på ett maktskifte. Efter omröstningen 29 oktober vill han se ett borgerligt styre.

Med tanke på hur det varit så måste det till ett maktskifte. Skatterna har höjts men servicen har inte blivit bättre. De har bara höjt sina arvoden, där borde man prata om värdegrund, säger Sven Rosengren.

Förutom Socialdemokraterna har även Vänsterpartiet och Liberalerna gett Skurupspartiet kalla handen. För dem är det lika uteslutet som ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag förstår faktiskt inte vad det kan bero på. Vi har stor erfarenhet av kommunen och de borde vilja samarbete med oss. Jag tycker Liberalerna brister i ansvarstagande, säger Sven Rosengren.

Men Sven Rosengren är alltjämt hoppfull. Han medger att partiets blygsamma storlek ger dem en nackdel i förhandlingarna, men hoppas att hans egen erfarenhet ska ge dem ett förhandlingsutrymme.

Text: Isak Santesson
Bild: Isak Santesson 

Läs mer om KAMPEN OM SKURUP:

S fast beslutna om att fortsatt kommunstyre

Liberalerna vill se mittensamarbete i kommunfullmäktige

Så tycker väljarna