Klistermärken från nazistisk organisation sattes upp

SKURUP. Klistermärken från nazistiska Nordfront har under den senaste tiden satts upp runt om i Skurup. Tatueraren Christian Cedermarker är en av dem som drabbats. Man är förbannad över det hela, säger han.

Det var för ungefär två veckor sedan när Christian Cedermarker skulle öppna sin tatueringsstudio på Lilla Torggatan som han upptäckte att någon hade satt klistermärken i mitten av hans logga utanför på glasrutan. Märkena hade texten: ”Varning för mångkultur – beträd på egen risk”.

Jag blev förbannad, tog ett foto och tog bort märket. Jag lade upp det på Instagram för att markera hur trött jag är på det. Några vänner påpekade att jag behövde polisanmäla, polisen tog det på allvar, det är bra.

Han känner inte till att någon annan småföretagare skulle ha drabbats. Christian Cedermarker har tidigare flaggat med Prideflagga i samband med att Sverigedemokraterna hade möte en kort tid före att klistermärkena sattes upp. Han tror inte det är en slump att det har rört upp känslor.

Nordfront är ju emot allt som inte är för den påhittade kärnfamiljen. Myten om den är det man försöker bevara. Det är sällan du är pro HBTQ och emot mångkultur. Hos mig är alla välkomna.

Trots händelsen tycker inte han det är jobbigt. Snarare ser han det som ett bevis på att han gör någonting bra.

Det är nästan en kvalitetsstämpel om de orkar sätta klistermärken på ens fönster, det visar snarare på att man gör något rätt. Men det klart att man blir arg och besviken.

Upplever du att de är mer aktiva nu än tidigare?

Inte mot mig men man ser mer och mer. Inte bara Nordfront men klistermärken av den typen sprids mer och mer ute, man ser klistermärken nästan överallt. Hot och dylikt mot HBTQ-personer och invandrare har blivit mer vanligt. Vardagsrasismen har blivit mer accepterad. Det är fruktansvärt.

Även kommunhuset och folkhögskolan har fått klistermärken uppsatta på sina lokaler. På morgonen den 11 oktober upptäckte personal på skolan att det hade satts upp klistermärken med samma budskap om fara för mångkultur. Det polisanmäldes direkt. Rektor Arvid Gisby ser allvarligt på det.

Det finns inte ord för vad jag tycker om det. Det är upprörande att man angriper våra deltagare på det viset. I grund och botten är alla vi människor och har under olika omständigheter hamnat där man hamnat i livet. Att man då skriver att det är mångkulturell zon, beträd på egen risk…

Att Skurup undervisar nyanlända tror han är en orsak till att märkena sattes upp.

Man kan se att det är många som kommer från Syrien eller något annat land ursprungligen, och då reagerar på det. Hade vi inte haft de deltagarna här hade klisterlapparna inte satts upp.

Kommundirektören Marcus Willman kommenterar händelserna på ett allmänt plan.

Det är olyckligt och tråkigt att det sker. När det sattes upp på kommunhuset fotade vi det innan vi tog ned dem och polisanmälde. Det som stod på klistermärkena var ”I denna byn finns landsförrädare…”

Varför det händer just nu vill han inte spekulera kring.

– Det kan jag inte svara på, men jag trodde att det skulle vara mer aktivitet av denna typen i valrörelsen men då var det lågmält. Det förvånar mig att det kommer nu.

Utöver att anmäla händelsen har personalen i kommunen informerats och samtal kring säkerhetsrutiner har förts.

Text: Cornelia Smedberg

"Detta kommer inte ändra mig, snarare kommer jag flagga mer. Världen blir bättre med kärlek än med hat. Jag förvånas över hur mycket energi de lägger ner på att visa hat", säger Christian Cedermarker. Foto: Christian Cedermarker

”Detta kommer inte ändra mig, snarare kommer jag flagga mer. Världen blir bättre med kärlek än med hat. Jag förvånas över hur mycket energi de lägger ner på att visa hat”, säger Christian Cedermarker.
Foto: Christian Cedermarker

Klistermärket som sattes upp. Foto: Christian Cedermarker

Klistermärket som sattes upp.
Foto: Christian Cedermarker