Platt fall för Skurup IBK

I två perioder spelade Skurup IBK:s damlag spelade jämnt med toppkonkurrenten Munka- Ljungby. Sen rasslade målen in efter att bortalaget lagt in en högre växel.

Skurup IBK – Munka-Ljungby IBK 1-7 (0-0, 1-3. 0-4)

Poäng för Skurup: Thilda Andersson (Amanda Holmstedt)

Utvisningar för Skurup: Thilda Andersson, Jennifer Madsen Söderberg, Frida Knutsson.

Två taggade lag gav en match med mycket kamp. Publiken i Skurups hemmahall fick se sitt lag ge allt i varje närkamp. Något som olyckligtvis gjorde att lagen fick se varsin spelare avbryta matchen efter skada. I slutändan var det bortalaget Munka-Ljungby som vann bataljen. Mycket tack vare sina spelskickliga och skottvilliga backar som låg bakom det mesta i anfallsväg.

Matchen avgjordes efter att Skurups Thilda Andersson (som gjorde lagets enda mål i matchen) utgick skadad tidigt i tredje perioden. Skurups tidigare effektiva försvarsspel började luckras upp och Munka-Ljungby kunde börja rulla boll i sitt uppställda anfallsspel. Genom fin bollbehandling och ett högt speltempo var det ett helt annat Munka-Ljungby som tog plats på planen jämfört med tidigare i matchen. Det gav utdelning. Sex minuter in i tredje perioden gjorde Ängelhomslaget 4-1.

Munka-Ljungby firar ett av sina sju mål i matchen.

Munka-Ljungby firar ett av sina sju mål i matchen.

Plötsligt var det som att luften gick ur Skurup. Hemmalaget hade svårt att komma upp i kontringar och var egentligen aldrig nära att hämta upp underläget. När Skurup försökte gå upp och pressa högt blev de enkelt förbispelade. Istället för att komma närmare blev förlustsiffrorna större. Bortasegern var i slutändan talande för Munka-Ljungbys kvalitet. Men resultatet i sig gjorde inte Skurups insats rättvisa.

Matchen började dock trevande. Skurup backade hem en bit in på egen planhalva och lät Munka-Ljungby ha det mesta av bollen. Något som bortalaget inte lyckades utnyttja. Skotten från avstånd hamnade ofta utanför. Av de skott som gick mot mål täcktes de flesta av Skurupsspelare. Framför allt av kaptenen Jennifer Madsen Söderberg som agerade föredömligt i defensiven. Periodens farligaste målchans hade istället Skurup när en hemmaspelare sköt ett skott i ribban efter en av få lyckade kontringar.

– Defensiven funkade helt okej i första perioden. Jag vill att laget fortsätter jobba på samma sätt i den andra, sade Skurups tränare Niklas Söderberg då.

Men den låsta tillställningen kom att övergå till en klassisk rallarbandy i den andra perioden. Inledningsvis böljade spelet fram och tillbaka. Kontring följde på kontring. Munka-Ljungby tappade helt kontrollen på matchen i en mittenperiod som hade allt utom ordnat spel.

Även närkampsspelet hårdnade en nivå jämfört med den första perioden. Båda lagen spelade med mycket vilja och kämpaglöd. Det kulminerade i den andra perioden med flera olustiga situationer. Bland annat straffades Munka-Ljungby med en femminutersutvisning efter en axeltackling som tog illa på en Skurupsspelare.

Många tuffa närkamper gav sargvakterna mycket att göra.

Många tuffa närkamper gav sargvakterna mycket att göra.

Det fanns dock mycket för publiken att glädjas åt. Thilda Andersson gjorde 1-0 för hemmalaget i powerplay efter Munka-Ljungbys femminutersutvisning. Utöver målet hade båda lagen gott om möjligheter. Utan att kunna förvalta dessa. För Skurups del mycket tack vare målvakten Ida Melanders storspel. Och det böljande spelet gav publiken valuta för pengarna. Framför allt Amanda Holmstedt verkade trivas i mittenperioden. Hennes helplanslöpningar, både med och utan boll, gav Skurup mycket energi perioden igenom.

Glädjen över ledningsmålet skulle dock bli kortvarig för Skurups del. Bara minuten efter ledningsmålet kontrade Munka-Ljungby in kvitteringen efter att hemmaspelarna blivit lite övermodiga i sitt fortsatta powerplayspel. I samband med målet åkte dessutom Jennifer Madsen Söderberg på en utvisning.

Här kvitterar Munka-Ljungby till 1-1.

Här kvitterar Munka-Ljungby till 1-1.

Stolpe ut för Skurups del och en möjlighet för Munka-Ljungy att återigen ta tag i matchen. Vilket de tids nog gjorde mot slutet av perioden. Inom loppet av 25 sekunder gjorde bortalaget två snabba mål. Bland annat genom ett löst skott från backplats vilket letade sig in bakom en skymd Ida Melander i Skurups mål. Efter det tog Munka-Ljungby över matchen mer och mer.

Munka-Ljungby ställer upp inför ett offensivt frislag.

Munka-Ljungby ställer upp inför ett offensivt frislag.

Skurupspostens pluspoäng för insatsen till Amanda Holmstedt, Ida Melander och Andrea Pettersson. Extra plus för just Amanda Holmstedt.

Skurup IBK:s nästa hemmamatch spelas söndag den 28 oktober klockan 14.00. Då står FBC Engelholm för motståndet.

 

Text: Anton Ivarsson Ekman
Foto: Anton Ivarsson Ekman