Crash course för ointresserade – seriesystemet

Foto: Pixabay

SKURUP. Rydsgårds AIF och Janstorps AIF inleder till helgen sina respektive kvalspel med hopp om att stanna kvar i division 5. För att reda ut vad detta kan komma att innebära i praktiken ska jag, med utgångspunkt i den skånska herrfotbollen, ta er med på en resa från division 6 till Allsvenskan.

En efterlysning skickades ut på vår redaktion för någon vecka sedan. Det som söktes var en enkel förklaring av seriesystem och olika divisioner. Personen i fråga ville helt enkelt göra sport mer tillgängligt och lättförståeligt. Hittelönen skulle bestå av en valfri rätt på lokala pizzerian. Jag tycker om pizza! Häng med. 

I Skåne finns elva olika division 6-serier. Här återfinns lag som IF Salamis – det finns fler än jag som gillar pizza. I samma division spelar även min kusin. Han har beskrivit att det finns tre fotbollsspelare i hans lag, resten “bara spelar fotboll”. Aktioner såsom en lyckad nick river ner stora applåder från lagkamraterna. Tränaren består ofta av en spelare som råkar äga en taktiktavla. 

När vi kommer till division 5 smalnar antalet skånska serier av till sex stycken. Samtidigt ökar möjligtvis antalet träningar från en till två gånger i veckan. Lagen har ofta en lokal prägel och innehåller allt ifrån avdankade småbarnspappor till yngre förmågor med en halvdan karriär framför sig. Även här har tränaren många gånger glidit in på ett bananskal och kommer aldrig att träna något annat lag utanför den lokala föreningen.

Någon form av förändring i seriositet sker i division 4. I Skåne finns tre olika serier på den här nivån. Här finns en förkärlek till att öka antalet träningar till tre gånger i veckan och samtidigt prata om att man gör en “satsning”. Spelare kan värvas in från andra klubbar och ibland till och med andra länder. I min moderklubb på samma nivå har det i perioder funnits lika många fransmän som bybor i laget. Många gånger hämtas även tränaren in utifrån. Tränaren har ofta ett heltidsjobb utöver fotbollen men identifierar sig ändå som tränare. 

I division 3 övergår det från regionala serier till nationella. Det finns tolv olika serier i hela landet på den här nivån. Skånska lag återfinns i två av dessa. Trean, som den benämns i folkmun, får anses befinna sig i någon form av ingenmansland mellan elitfotbollen och gräsrotsfotbollen. 

På division 2-nivå finns sex olika serier i landet. Många lag tränar fyra gånger i veckan. Samtidigt har majoriteten av spelarna ett heltidsjobb vid sidan av fotbollen. Det är därmed en utmaning att få ihop livspusslet på denna nivå.  

Väl framme i division 1 så övergår vi till det som klumpas ihop som Svensk Elitfotboll, det vill säga landets tre högsta divisioner. Träningsmängden varierar från fyra till fem gånger i veckan beroende på spelschemat. Resorna kan också vara långa. Det finns nämligen bara två serier på denna nivå. I “söderettan” är resorna dock i genomsnitt betydligt kortare jämfört med “norrettan”. Även här har de allra flesta spelare någon sysselsättning utöver fotbollen. 

När vi stannar till i Superettan har vi kommit till landets näst högsta division.  Träningsmängden liknar den i divisionen under men resorna kan vara ännu längre. På denna nivå finns bara en serie som innehåller såväl Trelleborgs FF som Östersunds FK. Lönerna varierar mycket på den här nivån men heltidsproffs förekommer i stor utsträckning. 

Nu är vi framme vid landets högsta serie som heter Allsvenskan. Här är i princip samtliga spelare heltidsproffs. Detta är en nödvändighet då verksamheten bedrivs under så kallade kontorstider. Spelarna kommer in på morgonen och äter frukost tillsammans innan förmiddagens träning. Vissa dagar är det träning även efter lunch. 

Hur färdas lagen mellan de olika divisionerna, undrar ni då. Varje år spelas en serie på respektive nivå. Lagen möter varandra två gånger. Det finns två olika sätt att byta division på – antingen via direkt uppflyttning respektive nedflyttning eller via kvalspel. Hur många lag som byter plats kan skilja sig åt från division till division.

Ett klassiskt exempel på hur det fungerar i en serie med tolv lag är att laget som vinner serien går direkt upp till en högre division. Tvåan får kvala för att kvalificera sig för en högre division. De två sämsta lagen åker samtidigt direkt ur till en lägre division medan laget på tionde plats får kvala för att hålla sig kvar. 

När jag nu läser igenom texten ekar Ingemar Stenmarks ord i mitt huvud. Hä löns int ́ förklar ́ för den som int ́ begrip. Men vad gör man inte för en pizza. 

Text: John Johansson