Kvalitet i fokus för den skånska kryddodlaren

Kabbarps trädgårds vd Peter Säll i ett av företagets växthus.

KABBARP. I växthusen på Kabbarps trädgård odlas ekologiska kryddor och sallater med kvalitet och hållbarhet i fokus. Hela produktionskedjan från jord till bord sker manuellt och i drygt ett halvår har artificiell intelligens, trots att det är i sin linda, varit ett behjälpligt verktyg i odlingen.
— Tanken är att försöka växla upp AI och ha det i en del av vår verksamhet, säger Peter Säll, vd på Kabbarps Trädgård.

Som lokalproducent är hållbarheten i fokus för Kabbarps trädgård. Gasuppvärmningen har bytts mot pellets, LED-belysning har införskaffats för att spara på elanvändningen och en egen solpark står snart klar på området. 

— Den är ganska stor, den är på 470 000 kilowatt och den hjälper oss ungefär med en tredjedel av vårt energibehov per år. 

Innebörden av att vara en ekologisk producent betyder att man inte får använda bekämpningsmedel, något som enligt Peter Säll annars används traditionellt vid odling. En annan del av den ekologiska odlingen är de så kallade nyttodjuren som odlas för att ta hand om skadedjuren.

— Det finns spindlar här, de dödar inte skadedjuren utan de ser bara till att det är en normal population som inte förökar sig för mycket. 

De senaste åren med pandemi, inflation, energikris och krig har inte bara drabbat hushållen på olika sätt utan även företaget. Nedstängningen av restaurangerna under pandemin ska enligt VD:n Peter Säll ökat efterfrågan på Kabbarps trädgårds produkter. Men tiden efter coronapandemin beskriver han som ett brant fall ner.

— Lågkonjukturen, kriget och energikrisen har resulterat i en prismedvetenhet, människor köper mindre eftersom det finns mindre pengar. 

I drygt sex månader har AI varit ett verktyg i produktionen. Ett självlärande program som än idag är i sin linda. Enligt Peter Säll är det ett verktyg som i dagsläget inte styr något utan den mänskliga faktorn, den artificiella intelligensen ger enbart rekommendationer. Trots det tidiga skedet tycks man se effekterna av vad den artificiella intelligensen skulle kunna bidra med framöver. 

— Det är ganska komplicerat och ganska dyrt så man måste ta det stegvis, säger Peter Säll.

En ökad produktion, effektivisering och mindre svinn är något som AI:n kan bidra till. Men Kabbarps trädgårds vd Peter Säll menar även att odlingsytorna kan nyttjas bättre med hjälp av den artificiella intelligensen samt att den besparar personalen tid.

Text: Ebba Ericsson 
Foto: Ebba Ericsson