Oron stor i Abbekås hamn när Babet drar in

Fredagens lugn före stormen i Abbekås hamn. Här håller alla inblandade tummarna efter årets försenade båtupptag, när stormen snart väntas tillta i styrka. Foto: Adam Brenthel

ABBEKÅS. Stormen Babet drar under kvällen på allvar in över Skåne.
Ett försenat båtupptag i Abbekås innebär att ett antal båtar ännu ligger i hamn.
– Håll tummarna! Vi har redan nu räddat ett par båtar som slitit sig. Det ska bli värre, säger hamnchef Lars Ekblad.

Fiskeläget Abbekås har en anrik historia som kan spåras tillbaka till medeltiden, och har således en hamn som fått utstå många prövningar. I november 1872 drabbades den av vad som påstås vara den värsta stormen i Östersjöns historia, Backafloden, och delar av orten totalförstördes. Vattenståndet steg den gången till 3,6 meter över det normala, vilket än i dag är svenskt rekord.

Någon rekordnotering ser det inte ut att bli den här gången, men från i eftermiddag väntas stormbyar och upp till 24 m/s i Skåne. Vattenståndet i Östersjön kommer att stiga, och extra kritiskt ser det ut att bli för bland annat Abbekås då SMHI har utfärdat en orange varning för högt vattenstånd längs hela Skånska sydkusten. 

– Vattenståndet är redan väldigt högt och uppe vid kanten på ytterhamnen redan nu. Innerhamnen som är något högre har cirka tre decimeter kvar, säger Lars Ekblad, hamnchef i Abbekås.

Som om inte det vore illavarslande nog har båtupptaget för medlemmar i Abbekås båtklubb försenats i år, till följd av oförutsedda kranomständigheter. Årets sista upptag var istället planerat till i morgon, vilket nu lär skjutas på igen till följd av morgondagens stormförhållanden.

– Det är mycket oroande. Riskerna är stora att det blir materiella skador på både båtar och hamn. Som det är nu kan vi mest hålla tummarna, säger Adam Brenthel, ordförande i Abbekås Båtklubb.

De har gått ut med råd till sina medlemmar som ännu har sin båt i hamnen att vidta extra försiktighetsåtgärder:

– Vi uppmanar våra medlemmar att förtöja extra noga, grova och långa tampar har större elasticitet än korta. De anpassar sig efter vatten och vind bättre. Äldre grövre tampar klarar sig bättre än tunnare moderna. Alla medlemmar som ligger i har fått tydlig information om hur man bäst kan skydda sin egen och andras båtar.

Adam Brenthel poängterar dock att det absolut viktigaste är att ingen kommer till skada och att inte riskera sin hälsa.

– Undvik personskador, en båt är en båt men det allra viktigaste är att ingen blir skadad.

Hamnchef Lars Ekblad berättar att stormen Babet redan nu, på fredag förmiddag, är tillräckligt livlig för att åstadkomma skada, även om vi troligen hittills endast sett begynnelsen.

– För tillfället är det relativt lugnt, men vi har redan räddat ett par båtar som slitit sig. Det ska bli värre.

Avslutningsvis är han inne på samma spår som Adam Brenthel; nu är det inte så mycket annat att göra än att hoppas på det bästa.

– Håll tummarna! Det är naturens krafter, man kan inte göra så mycket mer. Det är för sent nu: sliter sig båtarna kan man inte göra så mycket mer. Jag hoppas att folk har ordentliga grejer.

Text: Viktor Ekström