Nazistiskt klotter stor kostnad för Skurupsborna

SKURUP. Någon har sprayat Nordiska Motståndsrörelsens symbol på elskåp i Skurup varje natt sedan i måndags. Stefan Möller är chef på Skurups elverk och ser stora problem med både budskapet och kostnaden kring sanering.

Längs med Jörgensgatan, Kyrkogatan, utanför Rutgerskolan och kyrkan. Den nazistiska symbolen Tyrrunan har återfunnits på nya elskåp varje morgon den här veckan.

– Det är polisanmält, men vi måste utöka anmälan när det tillkommer information om mer skadegörelse, säger Stefan Möller som är elverkschef i Skurup och ansvarig för sanering av elskåpen.

Den uppåtpekande pilen inramad av en kvadrat på högkant är en symbol med historia. Under 30- och 40-talet bars symbolen av Waffen-SS i Nazityskland. Sedan dess har den burits av några av de mest militanta nazistiska organisationerna i världen.

– Vi ser väldigt hårt på detta, det är skillnad från annan skadegörelse då detta är kränkande och därför måste det saneras snabbare, säger Stefan Möller.

Även i Skurup har symbolen sin historia. Det är samma symbol som upptäcktes på dåvarande kommunstyrelsens ordförande Pierre Esbjörnssons husvägg den natt då hans bil stod i lågor. Det var i september förra året och händelsen ledde till att Esbjörnsson avgick.

Stefan Möller berättar att elverket har haft problem med den här typen av skadegörelse under alla de tre år som han jobbat där.

– Det brukar vara någon omgång per år, men det här är tredje omgången för i år, säger Stefan Möller.

Saneringen kostar Skurupsborna mycket pengar.

– Sådant här skadar samhället. Det här är en stor kostnad och belastning för våra kunder. Det vi planerat att göra måste vi flytta fram när sådant här inträffar, säger Stefan Möller.

I tisdags kunde man se Tyrrunan på det lilla elhus som står utanför pastorsexpeditionen i anslutning till både kyrkan och församlingshemmet. På torsdagen sprayades symbolen över med ett stort blått hjärta. Sofia Cederwald är biträdande kyrkoherde i Skurup och tror inte att det är någon av hennes medarbetare som ritat hjärtat.

– Men jag instämmer med budskapet. Vi är många som tar avstånd från nazismens budskap. Kärlek måste övervinna rädsla och hat, säger Sofia Cederwald.

Stefan Möller menar att all skadegörelse är illa, men att det är ok att spraya över kränkande klotter då det måste saneras oavsett.

– Vi ska börja saneringen omedelbart, säger han.

Elskåpet som nu pryds av ett hjärta där den nazistiska symbolen förut satt.

Elhuset utanför kyrkan som nu pryds av ett hjärta där den nazistiska symbolen förut satt.

FAKTARUTA: Tyrrunan hets mot folkgrupp?

  • Efter demonstrationen i Göteborg den 17 september fick Justitiekanslern (JK) in en anmälan rörande att användning av symbolen är hets mot folkgrupp.
  • I måndags kom beskedet att JK inte kommer att inleda en förundersökning om fallet.
  • Stefan Löfven tycker att reglerna kring Nordiska Motståndsrörelsens symboler bör ses över. Även hetslagstifningen.
  • Om fallet går upp i domstol kan den göra en annan bedömning.

Källa.

Text och bild: Sofia Ekhem