Katalysatorstölderna har nått Skurup

SKURUP|Katalysatorstölder har varit ett växande problem i Sverige de senaste två åren. Polisen i Skurup har under ett längre tag märkt ett uppsving av stölder i närliggande kommuner, men först nu märks en ökning även här.

Under natten mellan söndag och måndag utsattes en bil för stöld. Det var den tredje katalysatorstölden i Skurup på en vecka. Förra torsdagen upptäckte en Skurupsbo att någon sågat av katalysatorn på hens bil.

En trend som tidigare har drabbat kommuner i närheten av Skurup betydligt mer, har nu också ökat i Skurups kommun. Katalysatorstölder är ett kostsamt och växande problem nationellt.

I Sverige har katalysatorstölder ökat exponentiellt de senaste åren, och statistik från Larmtjänst.se visar på att stölderna har ökat med 200 procent från 2020 till 2021.

— Denna ökning har man sett i England också, och det blev nästan ett samhällsproblem, säger Jonas Junered på polisen.

Sedan 2019 har stölderna i Sverige ökat med ungefär 10 000 procent. Från 74 stöldtillfällen 2019 till  7 670 i fjol.

Katalysatorer innehåller värdefulla ädelmetaller som de senaste åren har ökat i pris. Främst är det platina, palladium och rodium. Vilket kan vara en förklaring till att stölderna har stigit markant.
— Det verkar som att det är väldigt attraktivt att stjäla dem, säger Åsa Lundin, Larmtjänst.

Försäkringskostnaderna från stölderna under 2021 uppges ha landat på hela 151,5 miljoner kronor, enligt en årsrapport från Larmtjänst.

I polisregion Syd, som Skurups kommun omfattas av, har ökningen mellan 2020 och 2021 varit ännu större än den på nationell nivå.

Katalysatorstölderna har ökat mest i polisregion Stockholm och Syd från 2020 till 2021. Källa: Larmtjänst

Katalysatorstölderna har ökat mest i polisregion Stockholm och Syd från 2020 till 2021.
Källa: Larmtjänst

Vissa bilmodeller är mer attraktiva än andra i och med att deras katalysatorer innehåller högre halter värdefulla ädelmetaller. En av modellerna är Toyota Prius från 2004-2010, enligt en årsrapport från Larmtjänst. Jonas Junered berättar att det finns flera fall av personer vars bilar har blivit utsatta flera gånger om.

Nu ska en ny tillsatt arbetsgrupp arbeta förebyggande för att få stopp på ökningen av stölderna.

— Arbetet har påbörjats och omfattar hela polisregion Syd, säger Jonas Junered på polisen.

Text och Foto: Renato Rakonić

Tips:

Det finns flera åtgärder du kan göra för att försvåra för tjuven.

Ett tips är att parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.

Ett annat råd är att installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.

Ett tredje tips är att montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.

Källa: Polisen