Skåneglad restaurang vinner innovatörspris

hortebrygga_3

ABBEKÅS. Med fokus på råvaror och lokal produktion anses Hörte Brygga gå utanför ramarna. Möt restaurangen som tog hem priset som årets innovatör. 

I en gammal fiskebod vid vattnet väster om Abbekås ligger restaurangen Hörte Brygga. Det är en krispig eftermiddag och solen strimlas in genom takbjälkarna i dörröppningen.

Inne i restaurangen står Michael Daly och tar emot stammisar.  I taket hänger torkade växter och kollegan Gabor Palmay förbereder sista delen på deras populära lunchkit.

– Vi gör saker som andra restauranger inte gör. Eller, kanske är de inte lika bra på att visa upp det, säger Michael Daly och fortsätter.

– De två som driver stället har kärlek till jobbet.

Förra veckan fick restaurangens ägare Emma och Martin Sjöstrand priset som årets innovatörer på Restaurangmässan. I motiveringen hyllades parets kreativitet och förmåga att gå utanför ramarna.

– Vi blev jätteglada över att nomineras, så det var extra gött att få det också. Det är jättekul att få ett pris att man är med och utvecklar och för restaurangbranschen framåt, säger Martin Sjöstrand över telefon.

Restaurangens koncept går huvudsakligen ut på att använda de lokala råvaror som kommer in för dagen. Detta görs genom ett nära samarbete med skånska producenter.

hortebrygga_10

– Vi har lokala bönder som levererar mat. Vi har alltid färska varor som vi är stolta över och vi vill också visa upp vad det är vi serverar, säger Michael Daly

Restaurangens lunch kommer likt en picknick med diverse inlagda rotfrukter, bröd och såser. Alla fördelade var för sig i glasburkar. Under lågsäsongen erbjuds catering till bröllop och stora middagar. Som gäst får man äta det som personalen anser vara dagens bästa fisk och grönsak.

Michael Daly har arbetat på Hörte Brygga sen påsk. Han har ingen bakgrund inom matlagning utan har arbetat tio år som elektronisk ingenjör på privata företag i Skåne.

– Restauranger är väldigt ärliga och honest. Du har inlagd gulbeta och mjölksyrad rödbeta och de är där bara, no bullshit. Du upplever smaken som en individuell smak och sen kan du blanda rätterna som du vill.

Under samtalet kommer en man in och berömmer stället. Restaurangen har haft öppet i tre år och Michael Daly uttrycker ingen större förvåning över prisutdelningen.

– För mig är det viktigast att det finns en uppskattning för någonting lite annorlunda, något speciellt.  Du ska inte komma här och ha ”fine dining”, du ska komma här och känna avslappning.  Vi ska sitta här och snacka, du ska inte bara få mat och sedan lämna oss.  Vi ska ha en dialog. Såklart det är publicitet men de är mer en klapp på axeln.

hortebrygga_12

Stammisarna från Skivarp har lämnat tomma tallrikar, annars är det få gäster.

Martin Sjöstrand berättar att priset inte kommer förändra deras arbete, då de idag redan fokuserar på att förändra och utveckla sig kontinuerligt. Michael Daly ekar Martins åsikt.

– Vi har inte räkmackor, vi kör vårt koncept. Vi försöker att vara oss.

hortebrygga_1

Text & foto: Sandra Jakobsson