Seniorerna ställer upp för varandra

GunniMalmberg

Betongpumpor gjuts till Allhelgonahelgen.


SKURUP. ”Det är underhållande och stimulerande”. Skurups seniorer uppskattar sitt fullspäckade schema. Tisdagens programpunkt var betonggjutning på äldreboendet Flintebro.

Programansvariga Cecilia Mårtensson rör runt något som ser ut som marken på Roskildefestivalen i en stor blå hink. Betongmassa blandas för att snart anta formen av pumpor, äpplen och andra höstdekorationer. Allt ackompanjerat av Skurup i mitt hjärta. Det är exakt vad det låter som, en lokal lovsång på Lasse Berghagens melodi. Boendets egen kör Sånglusten övar inför öppen dörr i rummet bredvid.

Brita Kristensson 1

Brita Kristensson är först på plats vid betonggjutningen på mötesplatsen Kristallen.

Brita Kristensson har bott på Flintebros äldreboende i nio år och introduceras som ”en av våra mest flitiga deltagare” av Cecilia Mårtensson. 76-åriga Brita berättar att gemenskapen aktiviteterna ger är av särskilt betydelse.

– Jag är ju ensam. Men här får jag nya vänner. Det betyder mycket att vi får träffas, säger Brita som särskilt uppskattar den månatligt återkommande programpunkten Landskapsrätt: En middag där maten inspireras av ett av Sveriges landskap.

Brita är en av de första på plats vid det vaxduks- och betongmassatäckta bordet men tvekar inför att ge sig in i leran – hon kan bara använda en hand.

– Det är både positiva och negativa känslor, jag hade kunnat göra det förr men inte nu, säger hon.

90-åriga Birger Olsson följer betonggjutningen på håll.

– Jag är här för att äta lite, säger Birger som håller bingo som favorit bland mötesplatsen Kristallens programpunkter. Däremot försöker han infinna sig vid gemensamma aktiviteter så ofta han kan.

– Det är underhållande och stimulerande. Det är viktigt att vi intresserar oss för varandra och ställer upp. Vi är ju ett gäng!

I dag ställer Birger upp som ”kaffedrickare”.

Birger Olsson

– Man håller igång, förklarar Birger Olsson.

Text: Ludvig Samuelsson
Foto: Ludvig Samuelsson