Olika syn på vad cykelväg används till

Cykelvägen mellan Rutger- och Mackleanskolan är öppen för allmänheten att använda.

Cykelvägen mellan Rutger- och Mackleanskolan är öppen för allmänheten att använda.

Ett medborgarförslag hävdar att det förekommer drog- och tobaksförsäljning på cykelvägen mellan Rutgersskolan och Mackleanskolan. James Brocka, som skrivit förslaget, menar att det skulle underlätta för skolorna att avvisa obehöriga om cykelvägen ingick i skolgården. Skolorna själva har dock inte samma bild.

Skulle det förekomma drog- eller alkoholförsäljning på cykelvägen skulle vi ringa och anmäla det oavsett om det är allmän cykelväg eller skolgård, säger Christin Stigborg, rektor på Rutgerskolan.

– Det skulle vara svårt att verkställa detta eftersom vi då skulle behöva avvisa alla. Även mammor med barnvagnar, säger Christin Stigborg.

Christin Stigborg menar att det skulle bli problematiskt att avvisa alla obehöriga, som till exempel mammor med barnvagnar, från cykelvägen om den gjordes om till skolgård under dagen.

Peter Sandén, rektor på Mackleanskolan, bekräftar Rutgerskolans hållning.

Hade det kommit till vår vetskap att det pågick drogförsäljning på cykelvägen hade vi ringt polisen oavsett om det var skolans område eller ej. Enligt min åsikt finns det inte ett problem med tobaks-eller drogförsäljning på cykelvägen. Kan ha förekommit och det har funnits rykten om detta.

Vi har ingen information om att skolområdet skulle vara ett problemområde, säger Sara Schön på polisen i Skurup.

För James Brocka känns det betryggande att höra.

Det var på mötet som kommunen bjudit in till tidigare i år som jag hörde talas om problemen, men om Sara säger det så känner jag mig mer trygg, säger han, men tycker dock fortfarande att cykelvägen borde räknas som ett skolområde.

Enligt Christin Stigborg kan saker blir större än vad de egentligen är på mindre orter.

Jag har svårt att se att det finns mer problem i Skurup än i andra städer. Vi är en liten by, så om det är fem stycken som ställer till det så märks det mycket.

Det är enligt Peter Sandén ett större bekymmer att allmänheten kan röka på cykelvägen, mitt i skolområdet.

Christofer Olsson, som varit skolvärd på Mackleanskolan i åtta år, är trött på att skolan framställs i dålig dager. Han håller med Peter Sandén om att vanligt folks närvaro i skolområdet är ett dilemma.

Tyvärr är en del av de jag får säga till vuxna medborgare som röker både på cykelvägen och skolans område. Senast igår fick jag säga till tre äldre vuxna medborgare som rökte på skolans område.

- De få elever som röker på Mackleanskoaln vet att dom inte får röka på cykelvägen eller skolområdet, säger Christofer Olsson.

Eleverna på Mackleanskolan sköter sig säger Christofer Olsson.

Christin Stigborg vill att föräldrar söker kontakt om de undrar något.

Om du har barn på Rutgerskolan behöver du inte vara orolig. Vi har många rastvakter som meddelar direkt om de ser nåt. Men om de ändå är oroliga så hoppas jag att de tar kontakt med mig.

Text och foto: Robert Olsson