Enkät: Hur ska en bra granne vara?

SKURUP. Enligt Hem & Hyras undersökning som släpptes i tisdags är en bra granne en ljudlös person som inte tar kontakt i onödan. Skurupsposten möter personer i Skurup för att höra deras tankar kring grannar. 

Elin Nilsson, 24 år, bor i lägenhet

Elin Nilsson, 24 år, bor i lägenhet

Hur tycker du att en bra granne ska vara?
– Man ska ta hänsyn och vara trevlig. Jag tycker det är trevligare att man har kontakt så att man kan lita på varandra och våga låta grannar se efter ens hem när man är borta. I lägenhet är det mer stängt, när jag bodde hos hemma hos mina föräldrar här i Skurup var det annorlunda.

Har du någon gång bjudit en granne på fika?
– När jag var liten bjöd jag säkert på fika.

Har du någon drömgranne?
– Oj vad svårt, någon snygg man kan titta på kanske. Eller jag vet inte. Det skulle vara kul med någon superkändis. Brad och Angelina om de hade varit tillsammans fortfarande, de har ju många barn också. Det hade varit kul att titta på dem.

Mohammad Altarazi, 30 år, bor i lägenhet

Mohammad Altarazi, 30 år, bor i lägenhet

Hur tycker du att en bra granne ska vara?
-Alla måste ha respekt till varandra och om man planerar något som kan störa ska man tänka efter innan. Man ska också vara hjälpsam. Jag tycker det är fel att inte ta kontakt. Man bor i samma byggnad, sen behöver man ju inte träffas varje dag och äta. Jag tror man måste sprida kärlek.

Har du någon gång bjudit en granne på fika?
– Nej tyvärr. Jag har precis fått lägenhet och bor i kollektiv i Malmö. Det är bra att man vet att det finns trevliga personer i samma byggnad. Man behöver kunna lita på dem och få hjälp när man behöver.

Har du någon drömgranne?
– Vet inte. Men en drömgranne måste vara bekväm och inte så tyst, vara trevlig. Ibland säger man hej och så säger dem inte det tillbaka. 

Jan Segerström, 77 år, bor i lägenhet

Jan Segerström, 77 år, bor i lägenhet

Hur tycker du att en bra granne ska vara?
– Jag tycker att en granne ska vara omtänksam. Samarbetsvillig. Och ärlig, det säger vi i Malmö. För mig får dem gärna ta kontakt, och så länge det inte bankas en massa är det okej med ljud. Jag har bott mycket utomlands i livet, och tycker att man har ett bättre med förhållande med sina grannar utomlands. När jag bodde i Jönköping var det ingen som tog kontakt alls, typisk opersonlig miljö.

Har du någon gång bjudit en granne på fika?
– Det har jag säkert gjort.

Har du någon drömgranne?
– Nej, inte vad jag kan komma på.

 

Text och foto: Sara Wizén