Gamla skolan fylls av barnprylar igen

VÄSTRA NÖBBELÖV. På söndag fylls den gamla skolan återigen med barnkläder, böcker och leksaker. Ett par hundra besökare väntas till byalagets traditionella second hand-marknad för barnartiklar.

Att byalaget arrangerar denna marknad två dagar efter den officiella ”Återvinningsdagen” (den 29 september) är enligt arrangören en slump. Arrangemanget har gått av stapeln i månadsskiftet september-oktober i mer än 20 år och startade alltså långt innan den officiella dagen instiftades.

Ninni Nejdel och Ulla Karin Larsson är två av drivkrafterna i byalaget. Förberedelserna är i full gång med planering för att bemanna själva marknaden och se till att allt som lämnas in till försäljning registreras och är korrekt märkt.
Det brukar röra sig om 70 personer som lämnar in saker till försäljning, mest kläder men även leksaker, böcker, spel och andra barnartiklar kommer in.

Den som lämnar in sakerna sätter priset och bestämmer vad som ska hända om det inte blir sålt, antingen åter till inlämnaren eller så skänks sakerna till Sydskånska Ukrainahjälpen.
– Tidigare har vi samarbetat med Lions och Nils Holgerssongymnasiet, som såg till att det som inte blev sålt kom till behövande barn i Polen och Rumänien. När de upphörde fick vi kontakt med Ukrainahjälpen som vi har samarbetat med sedan dess, säger Ulla Karin Larsson.

Byalaget lägger ner ett stort arbete på marknaden med förberedelser, försäljning, service under själva marknaden och inte minst efterarbete.

Det är knappast något som byalaget blir rikt på, marknaden kräver en hel del jobb, men det är inget bekymmer, berättar Ulla-Karin Larsson.

– Vi är många som hjälps åt, och vi har roligt under tiden. Det är kul när det händer något i byn, och det skapar en naturlig mötesplats för alla som engagerar sig

Text och bild: Eva Sonesson