Nya LSS-boenden invigs och ännu fler planeras – kanske

SKURUP. Behovet av fler LSS-platser i Skurups kommun har fått ett nytt LSS-boende att nu stå färdigt på Tegelgatan. Folk har börjat flytta in, men snart lär kommunen behöva ännu fler tillgängliga boenden.

Boendet, som kallas Viggen, består av tio lägenheter i markplan, samt gemensamhetsutrymmen för de boende att kunna umgås i. Ovanpå LSS-boendet, i samma hus, ligger ett Trygghetsboende för seniorer.

Ett flertal har redan flyttat in i det nya LSS-boendet och den 26 oktober är det dags för en officiell invigning.

22-årige Jonathan Persson är en av de som gjort sig hemmastadd på den nya adressen. När jag träffar honom kommer han precis hem ifrån sin dagliga verksamhet, där han bland annat har tvättat bilar och hämtat post. Han bjuder mig glatt in i sitt nya hem.

Jonathan Persson

Jonathan Persson.

Tidigare bodde Jonathan på ett temporärt LSS-boende på Lillgatan. Innan dess bodde han hemma hos föräldrarna. I det nya boendet är det bättre standard, till exempel har plastgolv nu bytts ut mot trägolv.

För många är LSS-boendeformen en stor hjälp för att kunna flytta hemifrån och bli mer självständiga.

– Det är självbestämmandet som är det viktiga i verksamheten, säger Andreas Thagg, enhetschef för det nybyggda boendet.

Jonathan berättar att traktorer är hans stora passion, och det syns att han har börjat göra lägenheten till sin egen – på väggarna hänger tavlor av traktorer och på tv:n är ett traktorsimulatorspel igång.

– Det känns lite konstigt, säger Jonathan angående sin nya bostad.

– Den nya lägenheten är finare än den gamla. Det är jättebra att det är nybyggt, säger han.

Hemma hos Jonathan.

Hemma hos Jonathan.

 

Enhetschefen Andreas Thagg har varit involverad i planerna att bygga Viggen från start. Det gör honom glad att nu få komma till en färdig byggnad med fräscha lokaler.

– Det finns stort behov av den här typen av boende. Bostadsmarknaden är tuff för alla, men ännu mer för de som har behov av särskilt stöd. Om man kollar i hela Sverige så finns det för få av den här typen av boenden, så man behöver bygga ännu fler.

Andreas Thagg uttrycker lättnad över att Viggen byggdes innan förändringarna i omvärlden höjde priserna på det mesta.

Andreas Thagg.

Andreas Thagg.

LSS-boendet på Tegelgatan ägs av Skurupshem AB som eventuellt ska bygga ännu ett LSS-boende på uppdrag av kommunen. Det påtänkta boendet skulle i sådana fall stå färdigt 2024. Projektet har dock fastnat i kommunfullmäktige, där Skurupshem AB:s möjlighet att finansiera projektet har ifrågasatts. I nuläget finns alltså inget formellt beslut om att ett nytt LSS-boende ska byggas.

För tillfället ansöker Skurupshem AB om höjd borgensram från kommunen för att få ökad säkerhet vid framtida lån. Innan projektet kan komma vidare måste en redovisning av bolagets finanser passera kommunfullmäktige.

Skurupshem AB:s ekonomiska chef Martina Dosen menar att bolagets finanser är i ordning. Varför det ifrågasätts vet hon inte. Att bolaget exempelvis måste låna pengar till ett projekt som detta menar hon inte är några konstigheter.

– Om man bygger för 130 miljoner så gör man inte det bara med egna likvida medel. Det är väldigt få aktörer som kan det.

En sammanställning av det framtida behovet av LSS-boenden har gjorts av kommunen och att det kommer behövas nya LSS-boenden är något som Lena Parkhagen, kommunens LSS-chef, inte tvivlar på.

– I vår inventering finns ungdomar i kommunen som kommer ha behov av LSS-boende, och vi har idag inga lediga lägenheter, säger hon.

Text: Arvid Grange  Foto: Arvid Grange