Så tycker deltagarna att folkhögskolan hanterat knivattacken
Efter den andra knivattacken på ett år är deltagarna på Skurups folkhögskola oförstående inför hur skolan hanterade deras varningar. De är nöjda med de åtgärder som kommit, men hade gärna sett skolan göra mer.
I ett grupprum sitter fyra deltagare från allmän kurs, Amanda, Josefine, Eric Andersson, och Tadeuz Rydberg. De arbetar med dagens uppgifter i matte. En vanlig dag efter en inte så vanlig vecka. Veckan innan hade tre personer knivskurits på skolans internat i en konflikt med en 25-årig man som inte går på skolan. Det är inte första gången det händer.
Mannen ska enligt deltagarna ha varit involverad i en knivattack tidigare på året.
– Två incidenter, samma år, säger Tadeuz Rydberg.
– Av samma person, fyller Amanda i.
Deltagarna målar en bild av långt gångna problem med hot, våld, och droger. Och en skolledning som verkligen fått ett uppvaknande.
– Det är bra att de satt in vakter, men något borde gjorts tidigare, säger Josefine.
Tadeuz Rydberg håller med.
– De lyssnade inte på alla förvarningarna.
– Jag vill inte framstå som otacksam, men de fortsätter att ursäkta sig själva, säger Amanda. Ingen kunde ha förutsett attacken i våras, men vi varnade flera gånger innan förra veckan.
Hon får medhåll från Eric Andersson.
– Han var här varje dag i en vecka innan händelsen, och flera varnade.
Två saker står ut bland skolans tilltag efter knivattacken. Personer har avhysts från internatet, och skolan har, enligt deltagarna, börjat drogtesta fler personer än de gjort innan.
Deltagare vi har pratat med, som båda önskar vara anonyma då de känt sig hotade av 25-åringen, tycker också att skolan varit långsam i sin reaktion. De är nöjda med de saker skolan har gjort, men hade gärna sett mer.
– Jag förstår inte varför de inte bara drogtestar oss allihop, jag tror helt klart det är folk man missar även om man testar fler, säger den ena deltagaren.
Ulrika Liljenström, utvecklingsledare och tillförordnad rektor dagarna efter attacken, delar deltagarnas bild av tilltagen.
Hur många elever har avhysts från internatet?
– Internatet är det inte vi som råder över, det är Kunskapsporten, men om du inte är elev på skolan kan du såklart inte bo på internatet. Det är tre elever som, av olika anledningar, har lämnat skolan.
På grund av knivbråket?
– Detta var processer som redan var i gång sedan innan. Sen har händelsen absolut snabbat på vissa processer, men det är inte direkt kopplat till knivbråket.
Deltagare menar att drogtester nu har börjat användas mer flitigt, är det en korrekt bild?
– Ja det är en korrekt bild av situationen. Innan hade vi kanske mer överseende med att man kan vara trött eller ha frånvaro av många olika anledningar, men nu tycker jag att vi ser lite mindre genom fingrarna på det. Vi går snabbare från misstanke till att vi kräver drogtest.
Deltagare undrar också varför ni inte drogtestar alla? Riskerar man inte att missa vissa personer som använder droger?
– Det är klart att vissa personer kanske kan fungera mer som vanligt när de använder droger, personer som vi då missar. I ledningen har vi faktiskt haft tanken att testa alla, eller tittat på möjligheten i alla fall. Att drogtesta alla, är inte något vi egentligen vill men tanken har dykt upp i diskussionen som svar på frågan ” hur får vi bukt med drogerna på skolan”. Jag vet nu att det inte är rättsligt möjligt.
Amanda och Josefine önskade inte att stå fram med efternamn.
Text: Marcus Mathiesen
Foto: Arkiv