Halmbrist drabbar boskapsdjur i Skurup

SKURUP. Det råder stor foderbrist i mellersta Sverige efter förra årets torra vår och regntunga höst. I Skurup är problemet istället bristen på strö. 

I veckan rapporterade P4 Malmöhus om hur foderbrist hos Sveriges lantbrukare påverkar djurhållningen. Fjolårets väder har påverkat skörden och därav tillgången till foder.

Marianne Andersson är regionchef vid Lantbrukarnas Riksförbund i Skåne. Hon ser inte bristen på foder som ett stort bekymmer i regionen än.

– Det vill jag inte påstå, men det är beroende av hur det ser ut på vårkanten. Om det här skitvädret fortsätter så får man ha djuren inomhus längre, då går det åt ytterligare foder och strö, säger Marianne Andersson.

I Skåne är istället bristen på strö ett problem. Strö är ett samlingsbegrepp för det material som boskapsdjur sover i och har som underlag. Vanligast är att använda halm, eftersom det även i viss utsträckning kan användas som foder och sysselsättning till djuren.

– Skåne har haft mer nederbörd än övriga delar av landet, vilket gjort att det har det varit svårt att få in halm av god kvalité, säger Marianne Andersson.

Alternativa material till strö, exempelvis torv eller spån, är nu något alltfler lantbrukare tvingas använda.

Om det blir några långvariga konsekvenser för konsumenterna vet inte Marianne Andersson.

– Svårt att säga, det kan leda till ett högre pris på den slutgiltiga produkten men det är ett utfall vi sällan ser, säger Marianne Andersson.

Text: Lisen Däldborg