Annika tog brons i den internationella tävlingsdebuten

Annika Berglund från Skurup satte direkt sin prägel på den internationella kickboxningsscenen och tog brons i sin första tävling utanför Skandinavien. FOTO: Privat

Annika Berglund från Skurup satte direkt sin prägel på den internationella kickboxningsscenen och tog brons i sin första tävling utanför Skandinavien. FOTO: Privat

SKURUP. För den 42-åriga kickboxaren Annika Berglund, hemmahörande i Skurup, blev den internationella tävlingsdebuten i Ungern en omedelbar succé. Annika överträffade sina egna förväntningar och lämnade Budapest med en bronsmedalj runt halsen.

Under helgen avgjordes Hungarian Kickboxing World Cup i Budapest. Tävlingen är en av Europas största kickboxningstävlingar med cirka 3 000 deltagare från 45 länder. Skurups Kick & Boxningsklubb hade två representanter i tävlingen: Annette Persson, som deltog i kategorin Kicklight -50 kilo och Annika Berglund, Kicklight -65 kilo. För den sistnämnda blev tävlingen en stor succé.

– Jag är fortfarande upprymd. Det känns väldigt skönt att veta att man håller på den internationella nivån, säger en märkbart lycklig Annika Berglund.

I hennes viktklass deltog, utöver Annika, sju stycken tävlanden där hon i kvartsfinalen ställdes emot en tjeckiska, som hon besegrade med 2-1 i ronder. I semifinalen förlorade hon sedan mot grekiskan som senare vann viktklassen. Annika berättar att det gav självkänsla och var lärorikt att ställas mot kickboxare på den högsta internationella nivån.

Matcherna är två minuter långa och det är två ronder vilket leder till att matcherna är väldigt intensiva. Det var 42-åriga Annikas internationella tävlingsdebut utanför Skandinaviens gränser och hon förklarar att rutinerna och motståndet skiljde sig stort från det hon är van vid.

– Kickboxning är framförallt jättestort i Östeuropa, och i Ungern är det nästan som en nationalsport. Det skiljer sig även tekniskt mycket från Sverige med högre tempo och högre sparkar, säger hon.

Förutom den sportsliga utmaningen berättar hon att hon blev överväldigad av kamratandan som genomsyrade tävlingen, oavsett nationalitet. Annika berättar att hon inte hade några som helst förväntningar att ta medalj inför tävlingen och att hon är stolt och upprymd, men även lite överraskad.

Huvudmålet med deltagandet i Hungarian Kickboxing World Cup berättar hon var att testa att mäta sig med internationellt motstånd inför VM som går av stapeln i Italien i oktober.

Utöver det ville hon lära känna landslagscoachen Sabrina Sedin Roskvist. Eftersom det var hennes första internationella tävling var det även första gången hon kommer med på den internationella kickboxningsorganisationen WAKO:s Europarankning.

Annika Berglund har en tjugo år lång bakgrund inom kampsport där hon förutom kickboxning även testat boxning, thaiboxning och taekwondo. Hon berättar att kickboxning är hennes favoritkampsport.

– Jag vill satsa på sporten i flera år till. I kickboxning kan man tävla till man är 55 år gammal. Men det är även ett stort pussel att kombinera tävlandet med familjen och jobbet. Framförallt behöver man känna stöd från familjen när man till exempel ger sig ut klockan fem på morgonen och springer, och det känner jag att jag har.

Under hösten väntar ett intensivt tävlingsschema för Annika Berglund med huvudfokus på VM i italienska Jesolo den 15 till 24 oktober. Utöver det berättar Annika att hon ser fram emot SM i Strövelstorp den 19 till 20 november. För att förbereda sig inför tävlingarna har Annika inga matcher inplanerade utan kommer fokusera på hårdträning och sparring.

Jesper Friman