Michael Segerström och resan till Skurups första pride

SKURUP. Vid 75 års ålder kom Michael Segerström ut ur garderoben. I helgen var han huvudtalare vid Skurups första prideparad. Skurupsposten har pratat med honom om hans egen och kommunens resa.

 

Michael Segerström var huvudtalare för Skurup Pride

Michael Segerström var huvudtalare för Skurup Pride. Bild: PMJ Artistgruppen

– Jag var knappt medveten om det. Eller jo det var jag, men det var inget som fanns riktigt.

Så berättar skådespelaren Michael Segerström om att vara ung och bisexuell i femtiotalets Skurup. Han beskriver ett samhälle där avvikande sexuella läggningar och könsidentiteter var så osynliga att det blev till en icke-fråga.

Det fanns inte på kartan att berätta att han var bisexuell, och på så sätt vill han varken beskriva sin uppväxtmiljö som tillåtande eller otillåtande. Sedan dess har mycket skett. Michael Segerström har kommit ut, och Skurup har fått uppleva sin första prideparad. Han berättar att han kände oro inför reaktionerna i kommunen när han kom ut för några år sedan, men oron visade sig vara obefogad.

– Jag har inte fått några negativa ord på mig. Det finns säkert de som hatar det men de håller käften verkar det som, säger han.

Trots det är han inte helt nöjd med den politiska situationen i kommunen. Skurup Pride skedde delvis som en reaktion mot att HBTQI-personer hade blivit trakasserade i skolan. Det beskriver Michael Segerström som avskyvärt. En annan sak som upprör honom är slöjförbudet i skolorna som moderata kommunpolitiker i Skurup vill få igenom.

– Det är inte roligt. Skurup har alltid varit ett ganska konservativt samhälle, även när jag växte upp på femtiotalet. Då var även sådant som skilsmässa nästintill tabu.

Som han tidigare sagt till Skurupsposten tror han att prideparaden kommer förbättra situationen för Skurups HBTQI-personer och känner hopp inför framtiden.

– De flesta människor är hyfsat hyggliga. Jag hoppas att det här kommer att öka förståelsen, sade han då.


HBTQI

” Ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner. H:et och b:et handlar om sexuell läggning, alltså vem man blir kär i eller attraherad av. T:et handlar om hur man definierar och uttrycker sitt kön. Queer kan röra sexuell läggning, könsidentitet, relationer och/eller sexuell praktik men kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer. I:et handlar om att kroppen bryter mot normer kring kön.” Förkortningen etablerades år 2019.

Källa: RFSL


PRIDE

Pride är en rörelse som syftar till att uppmärksamma HBTQI-personers rättigheter och bejaka deras identiteter.

Källa: Nationalencyklopedin



Text: Florian Falk Foto: Pressbild