Teater uppmanar till revolution

Cecilia Hjalmarsson och Cecilia Walton spelar Märta Johansson och Astrid Alving, som båda gör en livsbejakande resa i "Y Viva Espana"

Cecilia Hjalmarsson och Cecilia Walton spelar Märta Johansson och Astrid Alving, som båda gör en livsbejakande resa i ”Y Viva Espana”.

SKURUP. Två tanter smugglar in vin på vårdhemmet, drömmer om Spanien och att göra revolution. Nästa vecka gästas både Rydsgård och Börringe av teateruppsättningen ”Y Viva Espana” som vänder upp och ner på gamla föreställningar.

– Gamla människor är också människor. Ens människovärde tar inte slut bara för att man blir gammal, berättar manusförfattaren och skådespelaren Cecilia Hjalmarsson.  

Teatern tar sin utgångspunkt på vårdhemmet Näktergalen där den tungt medicinerade Astrid Alving, spelad av Cecilia Walton, räknar ner sina sista dagar. När Märta Johansson av misstag blir placerad på Näktergalen i väntan på annat boende börjar hon ifrågasätta regimen på hemmet och tillsammans med Astrid bestämmer de sig för att göra revolution.

– De bildar en gerilla och gör en kupp. De vägrar ta sin medicin och försöker hitta på saker för att roa sig själva för att få lite livsglädje och livskvalité, berättar Cecilia Hjalmarsson.

Karaktärerna byter ut sina kläder, sminkar sig, beställer pizza och dricker vin ur en bag in box som de smugglat in på hemmet. Att det just blev teater i form av en komedi är ett medvetet val. 

– Komedin är ett väldigt bra vapen om du vill berätta något, säger hon.

Genom komik försöker teatern synliggöra normer kring åldrande och vända på förväntningar om hur äldre personer ska bete sig. Hon menar att det finns en distans i humor, samtidigt som det finns en mörkare underton och skärpa som berör allvarliga ämnen, exempelvis åldrande och ensamhet. Ett tema som själv ligger henne nära.  

– Jag är jätterädd för att åldras. Det som oroar mig mest är att bli ensam och övergiven och isolerad. Det har jag haft länge, en rädsla för att bli ensam och sittandes, säger Cecilia Hjalmarsson.

Det är andra gången teatern sätts upp och att döma av antalet besökare är hon inte ensam om just sådana rädslor. Hon berättar att det varit stor igenkänning bland publiken tidigare år och tror att teatern kan vara en inspiration för äldre hur en kan välja att leva sitt liv.

– Jag tror att många resonerar när man blir äldre att det inte längre är lönt, att det bara går utför. Men alla kan ha en fräck ålderdom och ingenting är omöjligt, säger Cecilia Hjalmarsson. 

Den 24:e oktober kommer  ”Y Viva Espana” till Rydsgårdshus. 

Text: Lisen Däldborg
Foto: Cecilia Hjalmarsson