Youtube öppnade upp en värld av återbruk

Ildiko Fredholm

Den turkosmålade byrån är bara en av alla gamla möbler som Ildiko Fredholm har piffat upp. Sedan fem år tillbaka driver hon Chalk Paint Heaven – en butik och webbshop som säljer material för återbruk.

SKURUP. Ildiko Fredholm var utbränd och började titta på videos där gamla möbler gjordes om. Fem år senare stöttar hon kunder med psykisk ohälsa i sin återbruksbutik. 

Inne på Chalk Paint Heaven serveras kakor och kaffe. För nästan exakt fem år sedan startade butiksägare Ildiko Fredholm verksamheten där hon säljer material som förvandlar gamla möbler till nya. Och det ska firas tillsammans med kollegan Jeanette och kunderna. 

– Vi är glada när vi kommer in här.  Jag känner mig jättevälsignad att jag kan ha detta, säger Ildiko Fredholm. 

Verksamheten började med en Facebooksida där hon målade om möbler. Då höll Ildiko Fredholm på att återhämta sig från att ha varit utbränd efter en karriär som chef inom dagligvaruhandeln.

– Jag tittade mycket på Youtube under utbrändheten och hittade det här med möbler. Det var inget som jag hade varit intresserad av tidigare, säger hon.

Chalk Paint Heaven ligger sedan tidigare i år på Kyrkogatan i Skurup. Innan dess fanns butiken på Södergatan.

Ildiko Fredholm beskriver sig själv som en person som tänker och funderar mycket. Genom att måla och skapa hittade hon ett nytt sätt att fokusera och låta allt annat försvinna. Och så känner hon även fem år senare. 

– Jag har fortfarande perioder som jag mår dåligt och då hjälper detta mig att komma på fötterna igen. Jag kan vara här tidigt på morgnar och på kvällar när jag behöver, säger hon.

Även om tid har gått och verksamheten vuxit från en Facebooksida till både webbshop och fysisk butik, fortsätter Ildiko Fredholm att fokusera på att hur skapande kan stötta människor med psykisk ohälsa. 

– Det är vårt mål här. Att hjälpa andra som är i samma situation, säger hon. 

Färg är en av Chalk Paint Heavens viktigaste produkter. Det säljer de även till kunder i Schweiz och Slovakien.

Under de senaste fem åren har Ildiko Fredholm förvånats över hur många kunder som lider av liknande problem.

– Det är många som har psykisk ohälsa. Vi har kunder som kommer in och får kaffe och sätter sig ner och pratar, säger hon. 

Inför framtiden hoppas Ildiko Fredholm på att ännu fler vill börja återbruka saker och att butiken kan öka samarbeten med olika konstnärer. I höst anordnar Chalk Paint Heaven flera workshops där man får ta med sig sin egen möbel och göra om den med hjälp av färg, stenciler och gnuggisar. Ildiko Fredholm uppmanar vem som helst att vara med. 

– Vi har haft tre generationer här; barn, barnbarn och mormor. Det är aldrig för sent att börja. 

Text och foto: Vilma Ellemark