Skurups Folkhögskola värd för konferens om autism och adhd

Konferens

Konferensdeltagarna arbetar med barn och ungdomar på olika sätt.

SKURUP. Personal från fem olika kommuner i sydöstra Skåne träffades under onsdagen för att lära sig mer om elever med funktionsnedsättningar.

Aulan på Skurups Folkhögskola var fullsatt. Dagens gästföreläsare Erik rev ned applåder när dagen var slut. Erik är mån om sin integritet. Han vill inte att hans namn skrivs ut i artikeln, därför kallas han här för Erik.

Ann Jacobsson är legitimerad psykolog. Hon har arbetat på Barn- och ungdomshabiliteringen under många år. Det var så hon först kom i kontakt med Erik. I dag har de utvecklat en vänskap.

Under ett bvc-besök misstänkte personalen att Erik hade damp.

– På den tiden, för 20 år sedan hette det damp. Numera heter det adh dcd, men i vardagligtal säger vi bara adhd, förklarar Ann Jacobsson.

Några år senare utreddes även Erik för autism och Tourettes syndrom.

På förmiddagen berättar Ann Jacobsson och Annelie Hård, specialpedagog, om vad adhd, autism, och Tourettes syndrom innebär.

På eftermiddagen är det Erik som tar plats framme vid scenen. Han berättar hur det är att leva med dessa diagnoser. Under hans uppväxt var det stundtals tufft.

Erik berättar om sina blackouter under sin skoltid, om varför det var viktigt för honom att kunna få gå i från och om hur det var att sluta gymnasiet.

– Det var hemskt att ta studenten. Det var högljutt och trångt. Folk gick omkring med gastutor. Jag ville bara komma ifrån, säger Erik.

En av åhörarna undrar vad personalen i skolan gjorde för fel. Hon vill veta hur de skulle ha gjort istället.

– De skulle aldrig ha tagit bort min assistent. Hon fungerade som mitt språkrör.

De lärare som var bäst förstod verkligen Erik. Han berättar att det var många som sa att de förstod, men som inte gjorde det. Han kom överens med de lärare som erkände att de gjort fel. I dag försöker Erik lägga den delvis svåra skoltiden bakom sig.

– Allting ordnar sig, om man får rätt hjälp. I dag har jag ett jobb som jag trivs med, en egen lägenhet, körkort och en hund, säger Erik stolt.

Erik arbetar i dag 50 procent. Resten av tiden får han aktivitetsersättning av Försäkringskassan. Både Ann Jacobsson och Erik berättar att det är energikrävande att leva med diagnoser.

– Jag har inget filter som andra människor har. Jag kan inte stänga av, förklarar Erik.

Text: Maja Bergqvist
Foto: Erik

Fakta om utbildningsdagen:
Arrangör för konferensen var SÖSK.
Konferensdeltagarna arbetar inom skola, förskola, LSS-hem och bup.
Följande kommuner deltog i konferensen: Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad.