Sverigedemokraternas gruppledare viftar bort kritiken

SKURUP. Avhoppade sverigedemokrater i Skurups kommun har riktat stark kritik mot Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström. Enligt honom är avhopparna bittra och vill skada partiet.

Som Skurupsposten tidigare rapporterat har en splittring inom Sverigedemokraterna lett till att sju medlemmar lämnat partiet. Avhopparna har nu öppnat för att bilda ett nytt majoritetsblock tillsammans med S, V och L.

Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström säger att uteslutningarna och de frivilliga avhoppen beror på att de tidigare medlemmarna inte längre delar Sverigedemokraternas ideologi.

– Det är ju ingen nyhet att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet står väldigt långt ifrån varandra ideologiskt och då är min tolkning att de inte längre delar SD:s åsikter, säger han till Skurupsposten.

Lars Nyström (SD)

Lars Nyström menar att relationer mellan avhopparna kan vara en del av förklaringen till att så många har valt att lämna partiet. – En del är gifta med varandra. Ofta när man är gift har man gemensamma värderingar, säger Lars Nyström. 

Lars Nyström säger att det är ett svek mot väljarna att inte avsäga sig sina platser i kommunfullmäktige om avhopparna inte längre delar partiets politiska ställningstaganden.

– Det naturliga i detta fall hade i så fall varit att man väljer att avsäga sina platser i kommunfullmäktige och går med i till exempel Vänsterpartiet, säger Lars Nyström.

Jörgen Lidfeldt har kommit att bli ett av avhopparnas språkrör. Han menar att Sverigedemokraterna har varit toppstyrt med diktatoriska fasoner, vilket han säger i en intervju med Dagens Nyheter. Den kritiken tar Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström lätt på.

– Oavsett parti blir partimedlemmar som blir uteslutna ofta bittra och säger saker för att skada partiet. Då hör man ofta tjatet om att det skulle vara en diktatur eller toppstyrt, säger Lars Nyström.

Hur är stämningen bland er fyra som är kvar i partiet? 

– Den är mycket god.

Text: Isak Fritzon Foto: Arkivbild Skurupsposten