En extremt allvarsam lek

”För mig är skrivandet ett sätt att försöka förstå och fly världen samtidigt”, säger den före detta Skurupseleven Ellen Nordmark. Foto: Lena Koller/Modernista  

”För mig är skrivandet ett sätt att försöka förstå och fly världen samtidigt”, säger den före detta Skurupseleven Ellen Nordmark. Foto: Lena Koller/Modernista

Den 23-åriga poeten Ellen Nordmark gick ut skrivarlinjen på Skurups Folkhögskola för lite mer än ett år sedan. Nu har hon hunnit debutera med diktsamlingen Cor ne edito/edit/Chili con carne. Ellen Nordmark berättar för Skurupsposten om poesin och skrivandet.

Din debutdiktsamling släpptes i januari. Hur känns det nu?
Det känns fortfarande jättekul. Men det känns också lite som att man släppt iväg en bebis, och så vet man inte om den är jättegullig eller mer som en kyckling med avhugget huvud…

Vem vill du ska läsa diktsamlingen?
Jag vill att det ska vara låga trösklar in till mina texter och att vem som helst ska kunna läsa dem. När man läser mina dikter behöver man inte vara orolig över att tolka dem fel, för det finns inget fel sätt att tolka mina dikter. Jag tänker ofta på skrivandet som något extremt allvarligt, men också som en lek. Så får man också gärna läsa det jag skriver.

I diktsamlingen använder du dig av både text och bild, hur kommer det sig?
Jag har alltid uttryckt mig i både bild och skrift, så det växte fram organiskt. För mig är det bildliga mer expressivt, som att spy ur sig något, medan det skriftliga snarare handlar om att bygga upp språkvärldar eller ett regelverk att hänga upp tankar och känslor på. Jag vill inte att bilderna ska illustrera texten, utan snarare att bilderna och texterna ska tala med varandra.

2 Bubbelhav

”2 Bubbelhav” ur Cor ne edito/edit/Chili con carne av Ellen Nordmark, utgiven på Modernista förlag.

Vilken betydelse har Skurups skrivarlinje haft för dig?
När jag började på Skurup var diktsamlingen nästan helt klar, men hela organiserandet och disponerandet skedde där. Det gjorde stor skillnad att få vara i ett skrivande sammanhang, att få mycket tid och att bli tagen på allvar. Jag fick också mycket stöttning av linjeledaren Niklas Åkesson.

Vad gör du nu?
Jag studerar ekonomisk historia på Lunds universitet, så just nu sitter jag och läser om industrialismen på 1800-talet. Utöver det arbetar jag en del med litteraturscenen Malmötxt och med en tidskrift som heter Kritiker. Jag skriver också på en ny diktsamling som jag började med när jag gick på Skurup, men jag vet inte vad som kommer hända med den.

Text: Anna Svensson