Bli en miljöhjälte

SKURUP. I Skurupsposten artikelserie om miljön fokuserar vi nu på den lilla insatsen som du kan göra. Det är inte särskilt komplicerat att bidra. Det handlar om små vanor som gör skillnad. Du kommer inte ensam att förändra världen, men dina handlingar blir definitivt en av pusselbitarna.

Tio enkla saker som du börjar med redan idag:

1. Blandmaterial – rakt i soppåsen?
Nej, återvinn! Det är det dominerande materialet som avgör i vilken behållare förpackningen ska i. Är det enkelt att ta bort, till exempel platslocket till juice-tetran, gör det och släng separat.

2. Diska förpackningar?
Nej, det räcker att de är tomma.

3. Bomullskasse eller platspåse?
Alla påsar ska användas många gånger. Men bomullskasse är bra om den används flera hundra gånger. Särskilt om den är ekologisk, Annars välj platspåsar som är gjorda av förnybara råvaror, till exempel sockerrör.

4. Glas som glas?
Nej, du kan inte slänga fönsterglas, keramik, porslin eller vinglas i återvinningen.

5. Fönsterkuvert då?
Alla, fönster eller ej,  kuvert ska ner i soppåsen för brännbart. Klistrer som finns på kuvert ställer till problem i återvinningen – så lägg inte i pappersåtervinningen.

Potatis

6 Ekologiska varor?
Prioritera, om du måste, de varor som gör mest skillnad. Satsa på ekologiska varor här; kaffe, bananer och vindruvor, mejerier, kött och potatis.

7. Närodlat eller ekologiskt?
En kluring. Frågan är vad som definieras som ”närproducerat” men oavsett ska man alltid försöka välja ekologiskt. Ät gärna så närproducerat som möjligt. Säsonga din meny, ät efter vad som finns naturligt efter årstiden.

8. Nya eller begagnade kläder?
Du gör en jätteinsats om du kraftig drar ner på klädinköp. Idag handlar vi i snitt 13 kilo nyproducerade kläder per år och 0,9 kilo kläder second hand. För varje kilo som du väljer att köpa begagnat istället för nytt, så  sparar du 8 100 liter rent vatten.

9. Tänk först -shoppa sen!
Kontrollfrågor när du ska shoppa; behöver jag verkligen det här? Hur påverkar det miljön?
Skippa kaffemaskiner som har aluminum-kapslar. Köp inte paraffinljus, välj svanmärkta ljus. Köp inga engångsgrejer som muggar, plastbestick och annat. Strunta också i att köpa kemikalier till rengöring och städ, såpa och ättika räcker långt.

10. Transportera dig smart!
Köp inte en elcykel bara om innebär att du ersätter bilåkande. Alla nya produkter tär på miljön och särskilt batterier. Behåll hellre din gamla cykel och reparera om så behövs.
Såklart struntar du i att äga bil och går med i Sunfleet eller andra bilpooler. Flyget undviker vi du såklart eftersom en resa till Thailand släpper ut motsvarande 2,2 ton koldioxid i luften = en bils utsläpp under ett helt år.

Källor:
Naturskyddsföreningen
Naturvårdsverket
Världsnaturfonden
Utsläppsrätt

Text och foto: Pia-Marie Wehrling