Börsen trotsar regeringskrisen

B÷RSEN

SKURUP. Regeringskrisen imponerar inte på börsen. Vårdbolag tjänar på nedröstad budget.

Efter en intensiv dag av budgetröstning och nyvalsbesked så går Stockholmsbörsen uppåt. Enligt Dagens Industri omsattes aktier för 12.8 miljarder kronor under dagen och börsens OMXS30-index gick upp med 1.02 procent.

Den ödesmättade dagen i riksdagen hade direkt påverkan på en aktie då vårdkedjan Global Health Partner gick upp med 13 procent. Carnegie Investment Bank anser att vårdbolaget är ett fynd när den Löfvén-ledda budgeten nu blev nerröstad.

Ica, Telia Sonera och Volvo är några av de bolag som gick bra under dagen. Volvos novemberförsäljning i USA har varit en framgång jämfört med fjolåret och deras lastbilsaktie stärktes med 2.8 procent.

Telia Sonera och Telenor slår ihop sina danska verksamheter till ett bolag vilket möttes av optimism på börsen och en 5-procentig ökning. Ica, som har köpt apotekskedjan Hjärtat, gav besked om höjd rörelsemarginal från 4 till 4,5 procent vilket gav en aktieökning med 3,5 procent. Tidigare pressade oljeaktier tog också stora steg framåt när råoljepriset stabiliserades runt 70 dollar fatet.

Text: Linda Mankefors
Foto: TT