”Nyval är till fördel för Löfven”

christ

SKURUP. Stefan Löfven kommer att utlysa ett nyval som planeras hållas 22 mars nästa år. Statsvetaren Christian Fernandez menar att den sittande regeringen har en fördel av ett nyval.

– Löfven vet att allianspartierna inte har någon statsministerkandidat eller hur en högerregering skulle se ut. Då ses den sittande regeringen som mer stabil i det här kaoset.

Nu väntar ännu en valkampanj och enligt Fernandez började den redan på presskonferensen på onsdags eftermiddagen där Stefan Löfven lade skulden på allianspartierna för det politiska kaoset.

– Han har redan valt en strategi inför nyvalet och tog chansen att peka ut alliansen som oansvariga som inte vill förhandla.

Fernandez påpekar dock att allianspartierna visat att de håller ihop trots att de förlorade regeringsställningen i valet i september.

– Man kan välja att se det på flera sätt, antingen att Stefan Lövfen har misslyckats att förhandla eller att allianspartierna har hållit fast vad de sa inför valet.

När det gäller Sverigedemokraterna så tror Fernandez att de får det tufft i ett nyval. Med den ordinarie partiledaren Jimmie Åkesson sjukskriven ska den tillförordnade partiledaren Mattias Carlsson nu leda partiet in i en ny valkampanj.

– Det kommer att bli ett stålbad för Mattias Carlsson och i valkampanjen kommer de gång på gång att få höra att de är opålitliga.

Text: Johan Torstensson
Bild: Privat