De blir bättre musiker genom dansen

Eleverna turas om att spela medan de andra dansar till tonerna.

Eleverna turas om att spela medan de andra dansar till tonerna.

SKURUP. Just nu pågår en dansprojektvecka hos folkmusiklinjen på Skurups folkhögskola, där eleverna lär sig behärska folkdansen. Anna Nylander är en erfaren dansare som har kommit till skolan för att lära eleverna – vilket i sin tur, förhoppningsvis också ska hjälpa dem att bli bättre musiker. 

Eleverna befinner sig i skolans aula och dansar runt i en ring med partner. Efter varje låt som kommer ut ur högtalarna så byter de partner.

– Se till att ha med energin från början, instruerar Anna Nylander eleverna.

Anna Nylander berättar att för att bli bättre på att spela folkmusik så är det också nödvändigt att förstå hur musiken känns att dansa till. Genom att eleverna låter musiken utspela sig i deras kroppar, så förstår det också vilken energi de ger ut till dansarna när de sedan spelar.

– Det är ganska unikt att lära ut dans på en musiklinje, men inom folkmusiken har dansen en stor betydelse. Det är väldigt roligt att jobba med dessa elever, eftersom de främst är musiker. Dom hör noter så vi kan prata på en avancerad musiknivå, säger Anna Nylander.

Hampus Kjellin har spelat folkmusik i snart 8 år

Hampus Kjellin har spelat folkmusik i snart 8 år.

Hampus Kjellin, 23, elev på folkmusiklinjen, har främst erfarenhet att spela musiken och har tidigare bara dansat lite folkdans på festivaler.

– Jag känner att jag utvecklas som musiker genom att lära mig mer om dansen. Jag tycker att jag får mer koll hur jag ska spela när jag vet hur musiken känns att dansa till också, berättar Hampus Kjellin och fortsätter:

– Jag ser fram emot att ha roligt under projektdagarna, och självklart bli bättre på dansen.

Anna Nylander instruerar violinisten Henriette ambæk flach.

Anna Nylander fick själv sitt intresse för folkdans i ung ålder genom hennes familj, och har därför dansat så länge hon kan minnas. Hon är utbildad på danshögskolan och har lärt ut folkdans i snart 30 år. Både dansen och musiken har alltid varit en självklar del i hennes liv.

– Jag gillar att det finns utrymme för många olika känslouttryck. Från det sorgligaste sorgliga, till energifyllt och glatt. Jag känner att det finns plats för hela mig, fortsätter Anna.

När eleverna har dansat ett tag så ber Anna en av dem spela på sin fiol, medan de andra dansar efter den känsla som fiolisten uttrycker i tonerna.

Morten Vesterguard, 30, är en elev på folkmusiklinjen. Han fick upp ögonen för folkdans på en dansbandsfestival för åtta år sedan.

Morten Vesterguard både dansar och spelar instrument

Morten Vesterguard både dansar och spelar instrument

– Det är ett sätt att träffa nya människor på en fysiskt informell nivå, och så är det mycket roligt och socialt. Dessutom kan alla lära sig dansa folkdans.

Morten Vesterguards förväntningar över dessa projektdagar är att ha roligt med klasskompisarna och lära sig något nytt om polsk dans, den typen av folkdans som de kommer att syssla med de kommande dagarna.

Hampus Kjellin har spelat folkmusik i snart 8 år

Hampus Kjellin har spelat folkmusik i snart 8 år.

Hampus Kjellin, 23, också elev på folkmusiklinjen, har själv inte dansat särskilt mycket folkdans tidigare. Hans har främst erfarenhet att spela musiken och har dansat lite folkdans på festivaler.

– Jag tycker att jag utvecklas som musiker genom att lära mig mer om dansen. Jag känner att jag får mer koll hur jag ska spela när jag vet hur musiken känns att dansa till också, berättar Hampus Kjellin och fortsätter:

– Jag ser fram emot att ha roligt under projektdagarna, och självklart bli bättre på dansen.

Text och foto: Sofia Sundqvist