Skurupsbo odlade cannabis hemma – skyller på odlingsintresse

SKURUP. I början av sommaren hittade polisen 16 plantor cannabis i två fastigheter i Skurups kommun. En 49-årig man har erkänt att det var han plantor, men menar att det är odlingsintresse som ligger bakom. Nu döms han till samhällstjänst av Ystad tingsrätt.

I polisens utredning framkommer det att den 49-åriga mannen någon gång mellan 23 mars och 1 juni förra året har odlat cannabisplantor, som varit avsedda för missbruk.

Under husrannsakan beslagtog polisen bland annat blomjord, lampor och 16 plantor cannabis – totalt 235 gram i torkat skick.

Mannen berättar själv i förhör att det var nyfikenhet och odlingsintresse som låg bakom odlingen. Han har även invänt att hans gärning borde bedömas som ringa narkotikabrott – med motiveringen att han endast tänkte använda delar av växten till missbruk.

Cannabis2

Mannen menar att hans odlingsintresse och hans nyfikenhet ligger bakom plantorna.

Men Ystad tingsrätt bedömer att gärningen inte kan bedömas som ringa.

Enligt dem är narkotikan av så stor omfattning, och krävt sådana förberedelser att 49-åringen döms för narkotikabrott i enlighet med åtalet.

Den dömda mannen har tidigare dömts för brott, och förekommer i belastningsregistret.

För sex år sen dömdes han till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, och frigavs villkorligt efter drygt två år.

Nu dömer tingsrätten mannen till 75 timmars samhällstjänst. Hade fängelse i stället valts som påföljd hade två månader dömts ut.

TEXT: Nellie Erberth
FOTO: Skurupsposten