Death Tetra debuterar på välkänd Malmöscen


Medlemmarna har tidigare varit inblandade i andra projekt som lutat åt performancekonsten, där de bland annat spelat med en delay-pedal som fördröjer ljudet med sju år. Ingen har ännu hört en ton av musiken.

SKURUP/MALMÖ. Det är knappast en garanti att få göra sitt första gig på Malmös kanske hetaste musikscen, Plan B. Men så är fallet för Skurupsbandet Death Tetra, som intar klubben i december. Pandemin har ändrat spelreglerna för både band och bokare.

Death Tetra är en kvartett som släppte sitt självbetitlade album i somras. Projektet föddes i bandmedlemmen Malk Gustafssons källare där soundet improviserades fram. Nu repar de inför en spelning på Plan B i vinter som blir bandets första sedan trummaskinen ersatts med den livs levande Martin Wegren.

I fråga om genre är tetrorna hala som ålar. Ledstjärnorna är spretiga – hårdrock, gypsyjazz, The Residents och Kate Bush kommer på tal.

Gitarristen Måns Wieslander berättar att hans fru hört att Plan B haft ett desperat behov av band, och snart var bokningen klar. Men för bara ett år sedan hade det sannolikt varit annorlunda.

Plan B är en ständigt växande verksamhet som de senaste åren fått en bred och trogen publik. Men framgången har också lett till vissa prioriteringar som inte nödvändigtvis gynnat den lokala scenen.

– Det finns inte oändligt med tid. Om det inte var för corona hade många av de här banden inte fått spela, utan antagligen fått lämna plats åt större internationella akter, säger Carlo Emme, en av klubbens grundare.

För närvarande kan Carlo Emme bara erbjuda banden öl och mat i betalning för ett gig, något han menar känns jobbigt. Att betala banden har alltid varit en principfråga för honom.


Carlo Emme säger att planen redan innan pandemin varit att starta upp en workshop-scen för lokala band – något som lagts på is, men samtidigt blivit verklighet i annan form. Nu får banden stå på den största scenen istället. Foto: Gianluca La Bruna

Death Tetra förstår Carlo Emmes resonemang, men betonar även att de mest är glada att få stå på scen – på gott och ont. Basisten Johan Ring säger att han aldrig fått en spänn för ett gig och att han snarare räknar med att spelningar sker på hans bekostnad i form av diverse roddande. Martin Wegren fyller i:

– Sorgligt nog spelar man ju nästan aldrig live, så man hoppar på. Det är lite som att gå och meta, något man gör för sin egen skull.

Malk Gustafsson resonar vidare kring principfrågan:

– Så länge vi inte snor från någon annan är det okej. Vi vill inte vara med och underminera musiker som faktiskt vill leva på det de gör.

Denna tillfälliga modell erbjuder dock vissa fördelar för båda parter. Bandet spelar utan ekonomisk ersättning men får i gengäld stå på scen med påkostat ljud och ljus, bli fotograferade av proffsfotografer och kan sätta ett Plan B-gig på sitt CV.

– Av tvåhundra band som visat intresse är det bara ett par stycken som klagat, säger Carlo Emme.

I väntan på att vintermörkret ska sänka sig filar Death Tetra på en bandmaskot som ska få ta form över tid.

– Man kan väl kalla den för en inverterad sjöjungfru av lakanstyg och paraffin, med träkropp. Vi är i ett tidigt stadium nu, men med tiden ska den växa.

Fakta: Death Tetra har funnits sedan 2018 och består av Johan Ring (bas), Martin Wegren (trummor), Måns Wieslander (gitarr) och Malk Gustafsson (synth).

Text och foto: Fredrik Glückman