Folkmusiklinjen från Skurup i världsmästerskap


Deltagarna från folkmusiklinjen på Skurups folkhögskola. Foto: Privat

SKURUP. Folkmusiklinjen på Skurups folkhögskola deltog i helgen på studentspelmanslags-VM, en tävling som liknas vid ett Eurovision song contest för folkmusik. 

Tävlingen arrangeras årligen av Norrköpings folkmusikfestival. I år fick den under rådande pandemi ske digitalt med förinspelade bidrag från varje spelmanslag.

Bidraget från Skurup var schlager-inspirerat med glitter, blåsinstrument och enkel koreografi.

– Vi har förberett oss i några veckor med val av låtar och arrangemang. Vi fick hjälp från filmlinjen att spela in numret, säger Stina Huldén som går sitt första år på folkmusiklinjen i Skurup.

En vecka innan tävlingen samlades klassen samt några deltagare från jazzlinjen i en studio på Skurups folkhögskola för att spela in. Låtarna som framfördes var en schottis från Hogstad utvald av juryn och en polka skriven av deras lärare Jens Ulvsand som de valde själva.

Tävlingen livesändes på Youtube från Agora kulturcenter i Linköping.

– Det var jättekul, vi samlades allihop i chillouten [folkhögskolans fritidsrum] och kollade på tävlingen, säger Stina Huldén.

Hur gick tävlingen?

– Inte så bra, vi vann inte, säger Stina Huldén.

Av tretton bidrag var det bara en vinnare som korades vilka var norska Snaustrinda från Trondheim. Nytt för i år var även ett publikpris som Musikkonservatoriet Falun tog hem.

Text: Agnes Malteson