Svajigt för operan på Biorama

I fem år har Biorama visat direktsänd opera från New York. I år kan bli sista året.

I fem år har Biorama visat direktsänd opera från New York. I år kan bli sista året. Foto: Arkiv

SKURUP. Hösten kan bli den sista för Bioramas opera-satsning. “Vi måste ha hit mer folk”, säger Lonnie Hamann, ansvarig för Biorama. 

I nästan fem år har Biorama direktsänt opera från Metropolitan i New York och under vintern och våren kommer sammanlagt nio operaföreställningar visas på Biorama i Skurup. Något som för många skurupsbor har blivit lite av en tradition.

–  Uppsättningarna är fantastiska, säger Lonnie Hamann som är ansvarig för programmet på Biorama i Skurup. Det är många som kommer varje gång, fortsätter hon. 

Men den senaste tidens låga publiksiffror har fått politiker att höja på ögonbrynen. Blir intresset inte större, tvingas Lonnie Hamann lägga ner satsningen. 

– Det är jättetråkigt såklart, vi vill att det ska finnas något här för alla, säger hon. 

Lonnie Hamann har arbetat på Biorama i tolv år och brinner för den lokala biografen, men efter att momsen höjdes tidigare i år har det blivit svårare att hålla verksamheten igång. 

– Vi måste ha hit mer folk och nå ut till en bredare publik, säger Lonnie Hamann.  

Att Biorama ska få finnas kvar i Skurup är både Lonnie Hamann och politiker överens om. Framtiden för den direktsända operan är däremot oviss. 

– Givetvis förstår vi att om ingen kommer måste vi lägga ner operan, säger Lonnie Hamann som trots det hårda beskedet låter hoppfull inför vintern. 

– Förra gången kom det 48 personer, vilket är mycket fler än tidigare, så kanske vänder det nu. 

Text: Frida Bergkvist