Alléskolan förvandlades till sagoresa
NOBEL. Det är Nobelyra på Alléskolan i Skurup. Sedan igår har högstadieeleverna jobbat med ett projekt som nu presenteras för skolans yngre elever.
I ett rum på övervåningen i den gula skolbyggnaden berättar Selma Lagerlöf, eller Ebba Svensson som hon egentligen heter, om sitt liv. Författarinnans böcker står uppradade på ett bord och åhöraren får lära sig att Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är hennes mest lästa bok, översatt till 60 olika språk.
Svenskläraren Helen Salomonsson förklarar varför de valt att fokusera på Selma Lagerlöf, som vann nobelpriset i litteratur 1909, istället för årets pristagare Patrick Modiano.
– Vi har valt en författare som är lättare att förstå även för de minsta barnen. Sedan har vi ju också den lokala anknytningen till Selma Lagerlöfs Nils Holgersson.
I nästa rum är det helt mörklagt och spänningen vibrerar i luften. Här möts eleverna av Malala Yousafzai, en av årets fredspristagare. Bakom henne skymtar FN-soldater i full mundering och med vapen i hand.
Adam Flink, som spelar Malala Yousafzai, är klädd i vit tunika och bär en rödmönstrad sjal över huvudet. Med Malala Yousafzais ord berättar Adam Flink om Pakistan, landet hon kommer ifrån, och att många flickor inte får gå i skola där.
– Det tycker jag är fel, alla ska få gå i skolan, säger Adam Flinks Malala Yousafzai.
För att ta sig igenom rummet måste eleverna bland annat passera en krigzon med soldater, besöka en kyrkogård med döda barn och titta på bilder av barnarbete.
Labyrinten ska visa på hur svårt det kan vara för ett barn i tredje världen att få gå i skolan, säger SO-läraren Carina Sigmund-Ekström. På dörren som leder ut ur det mörka rummet står det ”SKOLA”. Skolan är alltså vägen ut.
Några som tagit sig hela vägen genom det mörklagda rummet är eleverna i klass tre. De står på rad och räcker upp handen för att berätta om vad de lärt sig. Bland annat var det någon som tyckte att det var roligt att lära sig om minor. En annan elev tyckte däremot att rummet var lite läskigt.
En trappa ner, i kemirummet, pågår olika experiment. Vid ett av borden varnas det för att inte gå för nära.
På ett bord står en gipsmodell av en molekyl. Här sitter Marc Troest tillsammans Jonatan Lindemann, Viktor Svensson och Hugo Svensson. De berättar tillsammans vad kemiupptäckten går ut på och vilka som vunnit årets nobelpris.
Inne i medicin- och fysikrummet förklarar Benin Alkhafagi och Hugo Nilsson hur LED-lampor fungerar. I ett mikroskop kan den som vill syna sin mobilskärm under lupp. Då ser man tydligt de små dioderna som utgör skärmens ljus.
– Det här orkar man göra en gång om året. Det har varit väldigt intensivt, sammanfattar Helen Salomonsson avslutningsvis. Vi är trötta men nöjda. Vi lyckades skapa ett äventyr, en sagoresa.
Text och foto: Evelina Arvén