Det nya handelsområdet oroar lokala företagare

grava_1

SKURUP. Handelsområdet vid E65:an utökas. Nästa planerade butik är Dollarstore, en lågpriskedja med butiker runt om i Sverige. Företagare i Skurups centrum är oroliga för den lokala handelns framtid.

Många företagare i Skurup är oroliga för den ökade konkurrensen från det nya handelsområdet och befarar att handeln flyttas utåt. En av dem är Eva Almkvist Ringö som har Boutique Baps.
–Det är inte kul. Man avfolkar innebyn. Jag har själv jobbat i Lund och det var samma fenomen när de byggde köpcentret Nova. Man kan väl få plats inne i byn och göra det bättre här. De flesta jag har pratat med säger ”vi som inte har bil då”, man måste vara bilburen ut dit. Jag är inte alls glad.

Hon får medhåll av Pierre Mayr som har Elon Knut Pers i Skurup.
–Om man säger såhär, jag hade nog föredragit att det aldrig hade kommit därute. Men nu när det väl är där så måste man göra det bästa av det även om det inte gynnar handeln i centrala Skurup.

När näringslivsenheten Skurups kommun la ut ett inlägg på sin Facebooksida, om utgrävningen inför Dollarstore, reagerade Linda Wolski med att skriva ett eget inlägg om det nya handelscentrumet. I hennes inlägg, som börjar med orden ”En reflektion från 2020-talet”, påpekar hon vilka konsekvenser det nya handelscentrumet kan få.

Linda Wolski arbetar med miljöfrågor och är inte positiv till nysatsningarna vid E65:an, varken ur ett miljö- eller handelsperspektiv.

Hon menar att utbyggnad av handel utanför centrum ökar trafiken utåt och gör samhället mer bilberoende. Det gör det svårare att uppfylla det globala klimatavtalet.
–Det vi i grunden pratar om är hållbarhet. Mindre företag som kan fungera långsiktigt för orten. Det körs väldigt mycket bil i orten trots bra cykelvägar. Det skapas en kultur av att man kör överallt. Vi kan göra mycket för både hälsa och klimat. Upplevelsen av staden och närheten, det här med att man bygger för det mänskliga istället för bilanpassat.

Hon tycker att kommunen borde ta reda på vad invånarna vill och hänvisar till att undersökningar på andra mindre tätorter har visat att det ofta är närheten till naturen som folk vill åt.

Linda Wolski önskar att kommunen satsade på den lokala handeln istället för att bygga ut extern. Hon vill att Skurup ska bevara sina unika butiker och tror att kedjor kan göra att alla samhällen blir mer likartade.
–Jag önskar att kommunen hade stått upp för att låta centrum blomstra. Vi kunde ha stärkt byn, kommunen ser inte att intresset för närproducerat, småskaligt och ekologiskt växer. Jag önskar att man kunde stå upp för det och sluta bygga på värdefull mark.

En av dem som valt att flytta till det nya handelsområdet är Mattias Jelvemark med Action och Trend, för honom var det en överlevnadsstrategi.
–Vi har varit etablerade inne i Skurup sedan 1993 och sedan 2014 är vi här. Vi kan ha en större lokal här. Hade inte vi flyttat hade vi fått lägga ner. Handelsområdet är enbart positivt. Vi har en jättepositiv utveckling, våra 8-9 anställda kan ha kvar sina jobb. Centrumhandeln och den externa handeln fungerar ihop. Det är en jätteviktig symbios. Folk ser allting så svart och vitt, det ena utesluter inte det andra.

Henrik Lundblad, näringslivsstrateg på Skurups kommun menar att nysatsningen kommer innebära fler arbetstillfällen och generera mer trafik till stan. Han tror inte att bilismen kommer öka utan menar att alla ändå kör bil idag.
Han tror inte heller att oron för att den lokala handeln ska slås ut är befogad.
–Däremot tror jag inte handeln i tätorten kommer se likadan ut om tio år, kanske kommer det vara andra typer av butiker. Det är upp till handlarna i byn och kommuninvånarna. Vi har enorma krav på oss att ha ett centrum som är en fantastisk upplevelse. Folk kommer redan hit från andra orter för att handla och de kommer fortsätta om vi har bra utbud.

 

Text: Maja Strömberg
Bild: Sandra Jakobsson