Skotte i Skurup berörs av brexit

SKURUP. Nästan fyra år och tre premiärministrar har passerat sedan britterna röstade ja till brexit. Efter många om och men är Storbritannien nu redo att ta klivet ut ur EU. Vi har pratat med britten, tillika Skurupsbon, Andy Wilson som berättar om hur brexit påverkar honom.

I juni 2016 röstade 52 procent av det brittiska folket ja till att lämna EU. Vägen ut har varit lång, kantad av ovisshet, och delat det brittiska folket i två läger. Vid midnatt fredagen 31 januari kommer Storbritanniens officiella utträde ske och de skriver således historia genom att bli det första landet som lämnar det europeiska samarbetet.

En som påverkas av brexit är Andy Wilson, 51 år, från Skottland. Han är egenföretagare och har bott i Skurup sedan 2001. Idag driver han bland annat reklambyrån Hybrid State tillsammans med sin fru Paula.

Andy WIlson, 51, från Skottland är en av de som påverkas av brexit.

Andy Wilson, 51, från Skottland är en av de som påverkas av brexit. Foto: Privat

Hur har du upplevt brexitprocessen?
Det har skapat oro. Jag har jobbat mycket utomlands även innan jag flyttade till Sverige, och alla möjligheter jag fått har kommit för att EU har funnits. Med denna process har det uppstått väldigt många frågor. Jag fick heller inte rösta i valet eftersom jag inte har en adress i Skottland, så jag känner mig lite utanför.

Vad tycker dina vänner i Storbritannien?
– De har upplevt det som väldigt förvirrande eftersom det tagit så lång tid, och varit oklara bud. Men många hoppas på ett skotskt referendum, som innebär att Skottland delar sig från Storbritannien, så att Skottland kan fortsätta vara med i EU. Det är positivt.

Hur tror du Storbritanniens utträde kommer påverka dig?
– Jag blev svensk medborgare för att lösa många av problemen som kan dyka upp. Jag har fortfarande ett brittiskt pass, men eftersom det inte finns någon information så vet jag inte vad som kommer hända i framtiden.

För Storbritanniens del väntar nu en övergångsperiod där de måste ta itu med nya policys för bland annat handel och immigration. 1 januari 2021 måste allt vara i ordning för den slutgiltiga frigörelsen från EU.

Text: Marcus Svensson