Hon erbjuder ljus i vintermörkret

SKURUP. Vita ponchos, vita väggar och ljus från alla håll. I en buss på Stortorget i Skurup anordnar distriktsköterskan Christina Pöhlén ett ljuskafé tillsammans med anhörigstödet.

– Jag läste om det i tidningen och det kändes som en helt klockren idé, säger Gunnel Kapusta, ansvarig för anhörigstödet i Skurup.

Sedan fem år tillbaka har hon samarbetat med Christina Pöhlén.

– Det känns lite spännande att sätta sig i bussen. Det är också lite mysigt. Christina bjuder på kakor och kaffe så det är en slags helhetsupplevelse, säger Gunnel Kapusta.

Christina Pöhléns huvudsakliga verksamhet är att hon erbjuder privata hälsokontroller. Verksamheten hyrs in av företag landet runt.

Hösten 2009 renoverade Christina Pöhlén en buss där hon skulle ha sina hälsokontroller.

Under vintermånaderna är soltimmarna få och många känner sig trötta och nedstämda. Christina Pöhlén inredde ett rum i bussen där hon vid sidan om hälsokontrollerna erbjöd ljusterapi. Patienter kunde boka in en sittning i det upplysta rummet där hon bjöd på kaffe och kakor för att ge en energikick.

– Det var ingen större succé visade det sig, säger Christina Pöhlén.
Hon berättar att hälsokontrollerna har varit populära och att hon har stått med bussen på många platser i Skåne. Trots detta var det ingen större rusning till ljuskaféet.

I Skurup ser det annorlunda ut. Under januari och februari anordnas ljuskaféet för anhörigstödet vid flera tillfällen.

– Det har varit jätteuppskattat. En del kommer tillbaka år efter år. I år är det rekordmånga som har varit intresserade och alla datum är fullbokade, säger Gunnel Kapusta.

Fakta: Ljuskafé – så funkar det.
Kaféet består av ett rum inrett med vita soffor, vita gardiner och vita väggar.
Besökarna får klä på sig en vit heltäckande poncho och bjuds på kaffe och kakor.
Belysningen i rummet är dämpad men är 10 gånger starkare än vanlig kontorsbelysning.
Den vita klädseln och inredningen gör att ljuset kommer från alla riktningar.
Terapisessionen syftar till att ge en energikick till vintertrötta besökare och riktar sig inte till patienter som är riktigt illa däran av ljusbrist.

Källa: Christina Pöhlén och Gunnel Kapusta

Text: Oscar Kangro
Foto: TT