Guldbagge för dokumentären Josefin & Florin

Hela teamet bakom filmen på prisutdelningen.

Hela filmteamet bakom filmen på prisutdelningen.

Den 55:e Guldbaggegalan gick av stapeln på Cirkus i Stockholm den 20:e januari. En före detta deltagare på Skurups folkhögskola, Karolina Bengtsson, vann pris för bästa klippning tillsammans med Erika Gonzales och Kristin Grundström.

Dokumentären Josefin & Florin, som är regisserad av Ellen Fiske och Joanna Karlberg, var också nominerad till bästa dokumentärfilm och bästa ljud/ljuddesign.

Karolina Bengtsson hade aldrig varit så nervös i hela sitt liv som när hon mottog priset.

– Någon hade sagt att det skulle vara ett strålkastarljus på scenen och att jag bara skulle se ett vitt hav, men jag såg alla i publiken! Jag har aldrig haft en sån adrenalinkick!

Dokumentärfilmen hade premiär den 20:e september 2019 och handlar om när en sexbarnsmamma blir kär i en rumänsk tiggare. Kamerateamet hade följt paret i fyra års tid för att skildra deras kärlekshistoria. Paret kunde ringa när de bråkade och säga att teamet fick skynda sig över med kameran.

– Kärleksparet var väldigt modiga och utan karaktärerna hade filmen inte varit möjlig, säger Karolina Bengtsson.

Klippningsarbetet har fördelats under åren och Karolina Bengtsson la sista touchen på filmen.

Karolina Bengtsson gick på Skurups folkhögskola 2008-2010 i samma klass som regissören Joanna Karlberg. Skolan var en plats där Karolina Bengtsson fick utveckla sitt filmberättande och prata om existensiella frågor.

– Vi är en kärngrupp som gick där och vi har tagit hand om varandra sedan dess och bjudit in varandra till nya filmprojekt, säger Karolina Bengtsson.

Nu gör de ytterligare en film tillsammans. Deras nya filmprojekt handlar om en en 15-årig pojke som bor på en ö i Alaska, som på grund av erosion, håller på att försvinna.

– Jag kan inte vänta med att sätta händerna i filmmaterialet, säger Karolina Bengtsson.

Text: Emilia Stålhammar

Foto: Daniel Söderberg