Vandalisering oroar elever

26012015-IMG_5498

SKURUP. Mordbrand, krossade rutor och smällare inkastade i elevers fönster. Nu anlitar Skurups folkhögskola vakter för att förebygga ytterligare skadegörelse.
– Jag vaknade vid tre på natten av att det smäller och så glöder det på skrivbordet. Det luktade nyårsafton i hela rummet. Sen stängde jag fönstret, säger Malvina Olsson Wikdahl.

Malvina Olsson Wikdahl, 22 år, är elev på filmlinjens andra år och bor i ett rum på Solliden som är ett av internaten som blivit utsatta för sabotage. Denna gång hade någon kastat in en smällare genom fönstret.
– Hade jag haft gardiner så hade det börjat brinna för det var mycket glöd, säger Malvina Olsson Wikdahl.

Men det var inte första gången som folkhögskolans bostäder blivit vandaliserade. Enligt rektorn Arvid Gisby ska skadegörelsen ha eskalerat i november med allt från krossade rutor till äggkastning, vid ett tillfälle kunde det ha gått riktigt illa.
– Under novemberlovet lades en coca-colaburk med brinnande innehåll vid ingången till en av skolans byggnader. Polisen har klassificerat det som mordbrand, säger Arvid Gisby.
Däremot är Arvid Gisby tveksam till om polisens insats är tillräcklig och tycker det är dåligt att Skurupspolisen blivit flyttad till Ystad.
– Vi har nu en uppgörelse med Securitas om ronderande bevakning och snart ska boende på skolan även kunna ringa Securitas om polisen i Ystad väljer att avstå från att komma till platsen, säger Arvid Gisby.

Albin Broberg, 21 år läser folkmusik på skolan och har även han fått uppleva skadegörelse som utvälta soptunnor, riktade fyrverkeripjäser och en krossad ruta i ytterdörren.
– En kväll kastade någon en meterlång påle genom ytterdörrens fönster, säger Albin Broberg.
Han sover på övervåningen och vaknade inte när det hände, men det gjorde många andra i huset som också hade hört bilar som sladdat förbi.
– Nu när man hör bilar sladda på kvällarna så blir man orolig över att det ska hända något i natt igen, säger Albin Broberg.
Men han tycker samtidigt att det är bra att skolan gör vad de kan genom att ta hit Securitas.

Malvina Olsson Wikdahl är inte lika positiv till skolans hantering och känner inte till rektorns  plan om att hon som elev kan ringa Securitas. Bristande kommunikation på skolan har hon tidigare fått möta men nu vill hon helst att ventilationen fixas.

– Det är dålig ventilation så jag måste ha fönstret öppet men hade jag kunnat välja så hade jag haft stängt hela tiden, säger Malvina Olsson Wikdahl.

Text och foto: Daniel Kindstrand