”En konstant bearbetning av mig själv”

Joanna Karlberg

Hallå där Joanna Karlberg, tidigare elev på dokumentärfilmlinjen på Skurups folkhögskola. Vad har du för projekt på gång just nu?
– Just nu går jag dokumentärfilmlinjen på Stockholm dramatiska högskola, STDH, och jobbar med min slutfilm ”Night bees”. Filmen handlar om kvinnor som jobbar som prostituerade på en lastbilsparkering i Polen.

Hur kom du på idén till filmen?
– Jag har gjort film om Polen tidigare och även rest en del i landet. Jag har då lagt märke till tjejerna som står längs med vägarna. Innan jag började med den här filmen hade jag aldrig pratat med en prostituerad. Hur skulle det vara att själv vara prostituerad? Jag ville berätta deras historia eftersom jag inte hört den förut.

Hur har arbetet med filmen gått?
– Det har gått bra. Den stora utmaningen var att komma i kontakt med tjejerna och att vinna deras förtroende. Jag hängde tillsammans med dem rätt mycket innan inspelningen började.

Vad vill du förmedla med filmen?
– Jag vill komma åt ett mörker. Jag vill att den som ser filmen ska må dåligt och lämnas med ont i magen efteråt. Jag har inte vågat mig nära den här sortens mörker tidigare och känner att det är rätt tid i mitt filmskapande att göra det nu.

Var hittar du inspiration till ditt filmskapande?
– Jag gör film om mig själv. Det är som en konstant bearbetning av mig själv. Jag utgår också från vissa teman. Tidigare har temat ofta varit barndom och tonår. Just nu vill jag bara göra film om kvinnor.

Text: Evelina Arvén
Foto: Stockholms dramatiska högskola