Rookie? Här är din guide till nobelpristagarna!

Neutrinooscillationer – partikelns egen Mystique

WEB_INRIKES

FYSIK. I en bassäng långt ner i en gruva gör japanen Takaaki Kajita upptäckten att neutriner, vår näst vanligaste partikel, kan förändras till andra sorters neutriner.

Detta medan Arthur B. Mcdonald gör upptäckten att neutriner byter identitet och inte ”försvinner” så som man tidigare trott.

Man kan säga att Neutrinos är partiklarnas alldeles egen Mystique från X-men: kan byta skepnad och ta sig in vart som helst. Det jublas över upptäckten som leder oss ett steg närmre till att förstå universums uppbyggnad.

Fattigdomsfällan finns inte

WEB_INRIKES

EKONOMI. Att en brittisk-amerikansk ekonom vid namn Angus Deaton har forskat på ojämlikhet, fattigdom och konsumtion är säkert inget nytt. Lägg till ett stort intresse för opera och fiske av öring och du har en typisk vetenskapsman.

Men Angus Deaton har fått ekonomipriset för att hans forskning sägs få direkt praktisk användbarhet. Han har jobbat med att fastställa och fälla klassiska nationalekonomiska teorier om utbud och efterfrågan.

Först och främst har Deaton kommit fram till att personers köpbeteende varierar starkt beroende på livsstil. Därför är det viktigt att kategorisera konsumenter. Han har också fastslagit att fattigdomsfällor är praktiskt omöjliga, alltså att en person i regel inte kan vara så pass fattig att den inte kan arbeta och därmed bli ännu fattigare. Bra att veta i kampen mot fattigdom!

Cellernas parterapi, cancerns botemedel

WEB_INRIKES

KEMI. Varje cell består av en två meter lång DNA-sträng. Strängen består av flera bokstavskombinationer som lever i en monogam utopi. Men när cellerna delas så kopieras DNA-strängen som ibland kastar om paren och skapar obalans.

Svensken Thomas Lindah upptäckte att omkastningen sker ofta, och han kom även på hur cellerna gör för att få paren till rätta. Paul Modrich i sin tur kom på hur cellerna gör när paren har felmatchat och Aziz Sancar kom på hur cellerna rättar paren som plötsligt hamnat i en trekant.

Deras upptäckt av cellernas parterapi gör att vi kan använda det mot dem och på så vis få dem att ta död på oönskade celler, så som cancerceller.

Impopulär författare får populärt pris

WEB_INRIKES

LITTERATUR. Svetlana Aleksijevitj har länge toppat vadslagningslistorna och får nu det pris hon enligt många förtjänar. Hon beröms för sitt monument av lidande och mod i vår tid.

Men i hemlandet Vitryssland är hon inte fullt lika populär. Hon har där setts som en person som aktivt gjort motstånd mot den rådande ordningen.

Svetlana Aleksijevitj har därför länge trakasserats av regimen. Förhoppningen är att priset bland annat ska ge henne ett nytt skydd.

Kuriosa: För den som vill rekommenderar SVT boken ”De sista vittnena”, Svetlana Aleksijevitjs senaste publicering på svenska.

Omvärldens inspiration

insidan_fred

FRED. Fredspriset i år går till Tunisiens nationella dialogkvartett. Den består av fyra tunisiska grupper som tillsammans kommer att få fredspriset.

Jasminrevolutionen startade i Tunisien. Folket valde att göra uppror mot presidenten Zayn al-Abidin Ben Ali.

Tunisien blev därför först i det vi idag kallar för ”Arabiska våren” och är det enda landet som anses ha lyckats undgå kriget genom dialog.

Men det var inte utan kamp, och det tunisiska folket är nu trötta. Fredspriset vill man därför ge dem i hopp om att väcka ny energi, och för att inspirera andra länder och organisationer att gå i Tunisiens fotspår.

Kampen mot parasiterna vinner pris

WEB_INRIKES

MEDICIN. Årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin är William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu.

De båda herrarna Campbell och Omuras upptäckter har lett till en ny klass av läkemedel som är extremt effektiva mot parasitsjukdomar.

De har utvecklat nya terapier som har revolutionerat behandlingen av några av de mest spridda och ödeläggande parasitsjukdomarna i världen.

Det finns en hel rad olika parasiter som orsakar sjukdomar. En medicinskt viktig grupp är parasitmaskar.

Mer än 3,4 miljarder människor, i synnerhet i de fattiga delar av världen, löper stor risk att bli smittade av malaria. Sjukdomen skördar varje år fler än 450 000 liv – framför allt bland barn.

Campbell, Omura och Tu har tagit behandlingen av parasitsjukdomar till en helt ny nivå. Det globala genomslaget av upptäckterna, samt deras nytta för mänskligheten, är gigantiska.

Text: Maria-Elena Zelaya, Ulla Klink, Dahlia Naji
Foto: TT