Lundakarnevalens nya general: ”Jag tilltalas av omöjligheten”

Emil Fredberg framför universitetshuset i Lund.

Emil Fredberg framför universitetshuset i Lund.

LUND. Emil Fredberg dras till projekt som känns omöjliga. Efter uppväxten i Abbekås har han bott och studerat på många olika platser. Nu pausar han dirigentstudierna i Köpenhamn för att ta sig an rollen som general och leda Lundakarnevalen 2022. 

För några år sedan spenderade Emil Fredberg en del tid i Skurup då han gick jazzlinjen på Skurups folkhögskola. Det som lockade med just den utbildningen var dock inte att det låg så nära hemtrakterna. 

– Det var ju att den var så bra och omtalad. Skurup fan vad sjukt alltså, det ligger alltså en folkhögskola tio minuter från där jag växte upp, tänkte jag. Det visste inte jag, berättar Emil Fredberg. 

Hans ingång till studentlivet i Lund började i spexvärlden men det var efter att ha engagerat sig i Lundakarnevalen 2018 som Emil Fredberg fick upp ögonen för karnevalens organisation och dess fokus på kultur, humor och skapande.  

– Jag tror att jag tilltalas av omöjligheten och det stora i Lundakarnevalen. Som med många av mina andra projekt känns det omöjligt. Jag förstår inte alls vad jag ska göra och därför känns det svinkul, säger Emil Fredberg. 

Han är splittrad i sina intressen och det menar Emil Fredberg har lagt en bra grund för att vara anpassningsbar. Det har gett honom en bredare förståelse för människor och han ser sig som den diplomatiska kraften i karnevalskommitén. 

Emil Fredberg vill försöka återgå till rötterna med nästa års Lundakarneval. De senaste åren har den växt i omsättning, antalet besökare och engagerade studenter. Han tycker att det påverkar engagemanget och arbetsbelastningen eftersom majoriteten av studenterna engagerar sig ideellt i karnevalen. 

– Det är studenterna som formar vad som är viktigt, vad vi ska lägga tid och kraft på. Studenterna är i slutändan de som kommer att bestämma vad som blir bra och vad som utmärker vår karneval, avslutar Emil Fredberg. 

Text och foto: Maja Månsson

Lundakarnevalen 

Lundakarnevalen är en karneval som anordnas av studenterna i Lund vart fjärde år. Den första karnevalen anordnades år 1896 och varje karneval arbetar utifrån ett tema. Lundakarnevalen 2022 har temat Katastrofalkarneval. 

Källa: https://www.lundakarnevalen.se/