40 dagar och 400 mil på en oväxlad cykel

johanskurup

Motvind, punktering och hänsynslösa timmerbilar utmanade Johan Frödeberg då han cyklade tur och retur mellan Skurup och Haparanda. Ett äventyr till förmån för Cancerfonden.

Det var den 1 augusti i år som Skurupsbon Johan Frödeberg trampade iväg på sin oväxlade damcykel från 1970-talet. Idén var att, i tävlingscyklisten Gustaf “Stålfarfar” Håkanssons fotspår, transportera sig mellan Skurup och Haparanda. Den 11 september var han tillbaka på hemmaplan igen.

– Stålfarfar var en regelbrytare. När alla sa att han hade fel cykel och var för gammal så körde han ändå. Det sporrade mig, säger Johan Frödeberg om inspirationskällan.

Resultatet blev en 400 mil lång resa och totalt 43 363 kronor insamlade till Cancerfonden, ett ändamål som ligger Johan Frödeberg varmt om hjärtat efter att hans pappa drabbats av sjukdomen. 

Tidigare har Johan Frödeberg som längst cyklat från Skurup till Stockholm. Det tog fem dagar. Den här turen beskriver han som mer omvälvande. Johan Frödeberg bodde i tält och åt mest gröt och pulvermos. Han beskriver en solnedgång vid en sjö i en skog i mellersta Sverige:
– Jag stod och tittade ut över trädtopparna och vattnet. Då tänkte jag: “det är ju här jag vill vara.”

Cykelresan kom emellertid även med motgångar som punkteringar, blåst och tung trafik. Vid ett tillfälle beskriver Johan Frödeberg hur han fick leda sin punkterade cykel tre mil till närmaste samhälle. Då var han nära att avbryta, men sporrade sig själv.

– Mitt motto genom hela resan var att inte ge upp. Man ska bara köra innan det är för sent, säger Johan Frödeberg.
Nästa projekt blir att till år 2023 bygga om en tandemcykel till mountainbike som ska ta honom hela vägen till Riksgränsen.

Text och bild: Ludwig Bergman