Författaren från kommunen bredvid

Katarina Mazetti läste en bit ur novellsamlingen "Berättelser för till- och frånskilda".

Författaren läste en bit ur novellsamlingen ”Berättelser för till- och frånskilda”.

SKURUP. Katarina Mazetti, mest känd för boken ”Grabben i graven bredvid”, besöker nu för tiden bara Skåne och Frankrike. I tisdags besökte hon Skurups bibliotek.

Inne i personalens fikarum på biblioteket sitter Katarina Mazetti och äter småkakor innan hon ska gå ut och prata inför publiken. Hon berättar att hennes böcker är stora i Frankrike. Just ”Grabben i graven bredvid” har visats på teaterscenen under fem år hittills.

− Frankrike är ett land som det är roligt att vara författare i. Där skulle det säkert finnas tre bokhandlare i en ort som Skurup, här finns det väl ingen? Och så får man snittar på besöken, men det begär jag inte här, säger Mazetti och skrattar.

Utöver att få lyxmottagande i Frankrike gör hon bara framträdanden i Skåne, då blir det nära från Lund där hon bor. Hon berättar att det inte är så värt att lägga ner flera dagar för att ta sig till platser för att sedan bara tala i 40 minuter.

−Jag brukar inte förbereda mig så mycket. Eftersom jag inte kommit ut med något nytt annat än en barnbok i år kommer jag prata om de senaste två vuxenböckerna. Jag kommer också läsa en bit ur en novell, folk tycker om att höra en berättelse, säger hon.

Utöver att skriva på böcker skriver hon även för ETC en gång i månaden. Hon säger att det är roligt att skriva där för att det skakar om. Hon gillar också att synas bredvid namn som Kajsa Ekis Ekman och Göran Greider. Tidigare har hon fått hat från högerpopulister, men hon tycker att det varit värt det.

−Nu passar jag mig för att skriva där det finns kommentarsfält, säger Mazetti.

Katarina Mazetti tackar de fyrtiotal personer som tagit sig till biblioteket. Hon berättar om hennes böcker och talar om anekdoter ur sitt eget liv. Om hon skulle skriva en självbiografi skulle hon vara mer försiktig, i det skönlitterära behöver hon inte nämna några riktiga namn eller platser.

−Det är nog svårt att hitta något som är helt påhittat i mina böcker, säger hon.

Familjerelationer tycker hon är intressanta. Hon har skrivit en novellsamling om skilsmässa och i hennes kommande projekt ”Fonuspappan” gräver hon djupare i fenomenet bonusfamiljer.

Katarina Mazetti skriver även en fortsättning på Historiska Medias romanserie ”Släkten”. Där är fler svenska författar inblandade och det handlar om Sveriges historia. Mazetti skrev den första delen, ”Bladat blod”, och nu blir det en berättelse om kvinnliga vikingar. Kanske kommer den kallas ”Den sista sköldmön” enligt Katarina Mazetti.

−Det känns bra, det är alltid kul att träffa folk på bibliotek så här, säger Mazetti efter att sitt framträdande.

Besökarna Cecilia Ryne och Inger Ekelund är nöjda med besöket. Det gillade att hon läste en liten bit.

−Det var kul att hon berättade om uppkomsten av berättelserna och var hon får inspiration ifrån. Jag blev intresserad av henne efter jag sett filmen, säger Inger Ekelund.

Bibliotekarien Kerstin Gustafsson bokade in författaren och är belåten med publikuppslutningen. De brukar försöka boka in två eller tre författare per termin och det krävs stora namn som Mazettis för att många ska komma.

Text och foto: Sara Wizén