TV-bolag intresserad av Skurupsbo med öga för munblåst glas

Helena Kolhägers diplom är ett kvitto på att hon tycker att det är viktigt att hjälpa till.

Helena Kolhägers diplom är ett kvitto på att hon tycker att det är viktigt att hjälpa till.

SKURUP. Glasblåseri är ett gammalt hantverk som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Men storhetstiden är förbi. Många svenska glasbruk med gamla anor har tvingats stänga i Sverige under de senaste åren.

Helena Kolhäger, boende i Skurup, är inte nöjd över utvecklingen. Hon ser gärna mer munblåst glas i våra hem, framför allt för att bevara traditionen. Genom att skänka eller låna ut föremål som hon köpt in till produktionsbolag vill hon bidra till att munblåst glas får tillbaka sin status.

När Helena Kolhäger och hennes man var i Holland för att hälsa på vänner, kom hon i kontakt med ett företag som importerar munblåsta glasföremål från östra Europa.

– Historien med glaset börjar med två unga killar. De bodde i Holland och ville dryga ut sin kassa under studietiden. Med hjälp av en av killarnas pappa började de importera glas från Rumänien till Holland, säger Helena Kolhäger.

De unga männen har nu blivit äldre. Deras verksamhet som började i liten skala har vuxit. Företaget har numera ett 60-tal återförsäljare runt om i Sverige, varav Helena Kolhäger är en av dem. En dag blev hon uppringt av ett produktionsbolag som undrade om hon kunde tänka sig att skänka en del glasprodukter.

– Sofias änglar är ett program som berör och det gillar jag. Det handlar om utsatta familjer som behöver hjälp med att komma vidare och hitta en ny vardag. Det finns en fin andemening.

Helena Kolhäger har även blivit kontaktad av produktionsbolag som vill låna hennes glasföremål till olika inspelningar.

Text & bild: Maja Bergqvist