Efter jordskredsseger i skolvalet

SKURUP. På Nils Holgerssongymnasiet i Skurup fick Sverigedemokraterna 79 procent i skolvalet. Något som samhällsläraren John Ball inte blev förvånad över.

John Ball gissade rätt från början.

Han tror att det finns ett missnöje mot de styrande politikerna i Sverige. Att det finns en rädsla för förändring och en vilja att sticka ut.

– Men alla har rätt till att rösta på vad de vill, säger John Ball.

I sitt arbete som samhällslärare försöker han visa hur andra som inte kommer från den skånska landsbygden lever. Han knyter ihop vissa samhällsfrågor från historien till nutiden.

– Man når ut till vissa men inte till alla. Majoriteten är inte här för att jobba med samhällskunskap, de vill jobba med händerna, säger John Ball.

Valresultatet uppmärksammades i många svenska medier. Rektor Claes Calmram, tycker att det var anmärkningsvärt att ett parti fick så stor andel oavsett vilket parti det gäller.

– Skolresultatet i sig är ju inget som vi arbetar med. Det är ju ett val som eleverna gör. Men däremot så har vi följt upp resultatet för att det är en intressant tanke att ett parti kan få så pass många röster, säger rektor Claes Calmram.

Claes Calmram tror att elevernas åsikter kommer hemifrån. Han säger att skolan inte kan lägga sig i vad eleverna röstar på. Han anser att skolan istället kan arbeta vidare med det värdegrundsarbete som skolverket kräver och uppmana eleverna till att rösta.

Reporter: Layla Kandi

Text och foto: Charlotte Stjernkvist