Rekordutbud på sportlovet

Kackerlackor, superhjältar och filmvisning. I år får Skurups ungdomar mer än någonsin att göra under sportlovet.

– Vi sprudlar av idéer, säger Richard Andersson, verksamhetschef på Gummifabriken.

Tillsammans med fritidsgårdarna i Skivarp och Rydsgård har han lagt fram ett sportlovsschema.
Richard Andersson berättar att ungdomarna har fått lämna in förslag på vad de vill göra under lovet. Fritidsledarna har sedan diskuterat vad ungdomarna vill ha och vad de själva tycker behövs. I år har de tänkt extra mycket på att det ska vara tillgängligt för alla.

– Det tenderar tyvärr ofta att det finns väldigt många killaktiviteter. Vi har valt att inte nischa in oss utan ha neutrala aktiviteter. Till exempel åker vi och badar eller anordnar övernattning, säger han.

Även biblioteket i Skurup slår på stort när det gäller sportlovsaktiviteter. Förutom en återkommande reptilshow anordnas bland annat en cosplay-workshop.
Cosplay går ut på att man syr dräkter och klär ut sig till seriefigurer, tvspels-karaktärer eller andra påhittade figurer.
Initiativtagaren heter Louise Persson och är bibliotekarie i Skivarp.
– Det är en fin ursäkt för att klä ut sig, säger hon.

Själv har hon sysslat med cosplay sedan nio år tillbaka. Hon hoppas på att locka fler ungdomar till att syssla med detta och väcka ett intresse.
– Vi vill visa både ungdomar och föräldrar att detta inte är något farligt. Vi bits inte, säger hon och skrattar.

För den filmintresserade kommer Biorama visa filmer fem gånger under veckan.

Lyssna på vad några barn i Skurup ska göra under sportlovet:

Fakta: Bioramas filmprogram.

För de minsta barnen finns ”Fåret Shaun filmen”, som handlar om ett nyfiket och intelligent får som ställs inför olika problem. ”Svampbob fyrkant: äventyr på torra land” finns också för de minsta barnen. Både Svampbob och Shauns äventyr kan vara lika roligt för barn som för vuxna

”Natt på museet: gravkammarens hemlighet” är den tredje filmen om naturhistoriska museet i New York där nattvakten Larry som jobbar och ovanliga saker händer. En familjefilm med svenskt tal.

För de mer våghalsade finns skräckfilmen ”Cirkeln”. Filmen handlar om sex tonårstjejer som blir dragna till en övergiven folkpark av mystiska krafter.

”Unga Sophie Bell” är en film som främst riktar sig till äldre tonårstjejer. Filmen handlar om Sophie och Alice, som efter studenten flyttar till Berlin för att leva livet. Men allt går inte som planerat när Alice försvinner…

Läs Gummifabrikens schema här och bibliotekets här.

Text, foto och grafik: Charlotte Stjernkvist, Oscar Kangro
Ljudinslag: Karin Forser