Fem misstänkta för narkotikabrott på folkhögskola

En krisgrupp har tillsats av Skurup folkhögskola för att individuellt bedöma varje elevs eventuella påföljd av det misstänka narkotikabrotten. Foto: Julia Moegelin
SKURUP. På måndagsmorgonen gjorde polisen ett tillslag mot internatet på Skurups folkhögskola efter att ha fått ett tips om att droger brukats. Nu är fem elever på skolan misstänkta för narkotikabrott.
Vid 9-tiden på måndagsmorgonen gick fem poliser och hundförare in på internatet på Skurups folkhögskola för att söka efter droger efter ett anonymt tips. Fem elever fick sina rum genomsökta, blev förhörda och fick lämna urinprov.
De fem misstänks för narkotikainnehav, och två misstänks även för innehav för eget bruk. Det innebär att samtliga har erkänt drogbruk och att två har haft narkotika i sin ägo.
– Vi hittade och beslagtog ecstacy, hasch och narkotikaklassad svamp. Men det handlar om små mängder, därför är ingen är misstänkt för försäljning, säger Mikael Svensson på Skurupspolisen.

Mikael Svensson på Skurupspolisen. Foto: Nina Kartal
Mikael Svensson säger att både kommunen och polisen jobbar med att få bort droger från Skurups gator. Oftast handlar det om ungdomar på stan eller drograttfulla förare.
– Men detta är ett unikt tillslag eftersom det handlar om så många personer, på samma plats och på samma gång. Det vittnar om att det finns mycket droger på skolan säger Mikael Svensson.
Rektor för Skurups folkhögskola, Arvid Gisby anser dock att det uttalande Mikael Svensson gör inte stämmer.
– Det är inget unikt skulle jag vilja påstå, det finns på alla folkhögskolor, i alla skolor. Jag tror inte han kan göra det uttalandet på de grunderna han har.

Rektor Arvid Gisby har haft fullt upp det senaste dygnet med att sitta i krismöten, samtala med de berörda eleverna, lärare och pressfrågor. Foto: Nina Kartal
Under måndagen var Arvid Gisby försiktig med att uttala sig specifikt om tillslaget, av respekt för sekretessen. Han påtalade dock att skolan ständigt jobbar med drogprevention och stöd för beroende.
– På en folkhögskola finns det många olika sorters människor, och vi vill ge alla det stöd de behöver. Men i vissa fall finns det fog för avstängning från skolan, säger Arvid Gisby, och han berättar även att personer har fått avslutat sina utbildningar i de aktuella fallen.
Efter gårdagens händelser så tillsatte Skurups folkhögskola en krisgrupp för att diskutera påföljderna för de fem eleverna som är inblandade. Varje elev kommer att bedömas individuellt och efter sina egna förutsättningar. Arvid Gisby säger även att personer har rätt att söka utbildning på skolan igen, men att det även i det fallet görs individuella bedömningar.
Text: Marcus Svensson och Julia Moegelin